Orhan Kemal 99 yaşında

Orhan Kemal'in ailesi ve sevenlerinin en büyük isteği edebiyatçının 100'uncu yaşının kutlanacağı 2014 yılının Orhan Kemal yılı olması.

Orhan Kemal 99 yaşında
17 Eylül 2013 Salı 21:57 tarihinde eklendi, 1.087 kez okundu.
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden Orhan Kemal'in 99'uncu doğum günü Orhan Kemal'in kişisel eşyaları, fotoğrafları ve yazışmalarının yer aldığı Cihangir'de bulunan Orhan Kemal Müzesi'nde sevenleri tarafından kutlandı.

Müze önünde kısa bir konuşma yapan Orhan Kemal'in oğlu Işık Öğütçü, gelecek yılın Orhan Kemal Yılı olmasını temenni ederek 'Her yazarın 100'üncü yaşı kutlamalarla değerlendirilir. Umarım gelecek yıl, 100'üncü yaşında üstadı çok daha iyi anarız diye konuştu.
 
ORHAN KEMAL'İN ÇALIŞTIĞI FABRİKAYA GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ

Orhan Kemal'in adının gelecek kuşaklara aktarılması için Kültür Bakanlığı'nın adım atmasını isteyen Öğütçü, 'Yetkili merciler tarafından yapılmasını önemsediğim iki şey var. 2014 yılının Orhan Kemal yılı olarak ilan edilmesi. Diğeri de Adana'da Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne Orhan Kemal adının verilmesi diye konuştu.

Babasının Adana'da çalıştığı pamuk fabrikasının Güzel Sanatlar Fakültesi'ne dönüştürüleceğini ifade eden Öğütçü, 'Güzel Sanatlar Fakültesi babamın çalıştığı Milli Mensucat fabrikasında kurulacak. Bunu çok önemsiyorum, bu geçekleşirse ben bir evlat olarak huzura kavuşacağım dedi.
 
AHMET ÜMİT ONUN KARAKTERLERİ DE BENİ KARAKTERLERİM DE SOKAKTAN GELİR
 
Orhan Kemal'in 100'üncü yaşını anan konuklar arasında yer alan yazar Ahmet Ümit yazarlık kariyerinde Orhan Kemal'in etkisine değindi. İlk okuduğu kitaplar arasında Orhan Kemal'in Murtaza, Bereketli Topraklar Üzerinde gibi kitapların yer aldığını belirten Ümit, 'İlk okuduğum kitaplar Orhan Kemal'in kitapları diyebilirim. Bereketli Topraklar Üzerinde, Murtaza gibi pek çok kitabı beni derinden etkilemiştir.

Etkilerini benim yazım tarzımda da görebiliriz. Ben de Orhan Kemal gibi cümleler, kısa diyaloglar cümlelerle karakterleri anlatmaya çalışırım. Onun karakterleri de benim karakterlerim de sokaktan gelir. Orhan Kemal'in benim üzerimde hiç karşılaşmamış olsak da çok büyük emeği vardır. Ustam diyebileceğim büyük yazarlardan biridir. şeklinde konuştu.

İyi yazar olmanın en önemli kriterlerinden birisinin 'Zamana direnebilmek' olduğunu ifade eden Ahmet Ümit 'İyi edebiyat nedir, iyi yazar nedir Zamana direnen yazara iyi yazar, onun edebiyatına da iyi edebiyat deriz. Çok satmak yabancı dillere çevrilmesi bunlar önemlidir ama asıl berlileyici olan yıllar sonra okunuyor olmaktır. Orhan Kemal'de insan ruhunu anlattığı için bugün hala okunuyor dedi.

Genç edebiyatçı Onur Caymaz Orhan Kemal'i 'iyiliğin yazarı' olarak betimledi. Orhan Kemal'in insana insanlığı, umut kesmemeyi anlattığını belirten Caymaz 'Orhan Kemal iyiliğin yazarı. İyi insanın yazarı. Bugün her şeyin bu kadar kötülükle beslendiği bir ortamda, edebiyatın iyi, dünyanın ve yaşadığımız ülkenin iyi insanını anlatan bir yazar dedi.

DHA