Orman yetiştirme tebliği değişiyor

Çevre ve Orman Bakanlığı, ormanların planlı kurulması amacıyla hazırlanan “Ormanlarımızda Uygulanacak Silvikültürel (Orman Yetiştirme)Esas ve İlkeler Tebliği”ni yeniliyor. Değişiklikle ormanların yeni koşullara göre daha modern şekilde yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Orman yetiştirme tebliği değişiyor
10 Ocak 2013 Perşembe 09:41 tarihinde eklendi, 1.001 kez okundu.

 

Tebliğinin yeni döneme uyarlanması için yapılan komisyon toplantısı, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde başladı. Orman Genel Müdürlüğü Silvikültür Dairesi Gençleştirme Şube Müdürü Mehmet Ali Cebeci’nin başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Bursa, Ankara, Zonguldak, Balıkesir, İzmir, Bolu, Isparta silvikültür müdürleri katıldı. 
 
Komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, 291 sayılı tebliğin yeniden yazılması için yapılan toplantının 4 gün süreceğini dile getirdi. 2006 yılında yayınlanan tebliğin ihtiyaçlara göre revize edileceğini vurgulayan Coşkun, “Bu komisyonun kurulması, Genel Müdürlüğümüzün ne kadar değişime açık, alt kademelerden gelen taleplere kulak veren ve değişimlere göre mevzuata yön veren bir yapıda olduğunu göstermektedir.” dedi. 
 
Coşkun, çalışmanın hem iklim hem de ağaç çeşitliliği açısından çok zengin olan Bursa’da, taşrada yapılmasının, ‘soruna en yakın olanlar, çözüme de en yakın olanlardır’ prensibine gösterilen dikkati ifade ettiğini sözlerine ekledi. 
 
SİLVİKÜLTÜR NE DEMEK
 
Silvikültür, yeni ormanların planlı olarak kurulması ve bunların doğal olarak kurulmuş ve varlığını sürdüren ormanlarla birlikte yetiştirilmesi, gençleştirilmesi ve varlıklarının en iyi şekilde devam ettirilmesi ile uğraşan bir bilim dalıdır. Silvikültürün esas amacı, ormandan en az masrafla en yüksek kalitede çok yönlü ürün elde etmek, Türkiye ekonomisinin orman ürünleri ihtiyacını sürekli karşılayacak nitelikte, dış etkilere dayanıklı verimli ormanlar meydana getirmektir.