Orpheus bugün evine dönüyor

Ünlü Orpheus Mozaiği bugün ABD'den eve dönüyor. Orpheus, Urfa'da 1950'lerde yağmalanarak kaçırılan Edessa mozaiklerinden biri.

Orpheus bugün evine dönüyor
06 Aralık 2012 Perşembe 14:46 tarihinde eklendi, 1.172 kez okundu.

 

1950’lerde yurt dışına kaçırıldıktan sonra bir kısmı Fransa ve Avustralya’da özel koleksiyonlara dağılan Edessa Mozaikleri için eve dönüş vakti. Aktüel Arkeoloji Dergisi Edessa Mozaikleri’nin iadesi için kampanya başlatırken Radikal 10 Haziran günü ‘Edessa Mozaiği artık geri dönsün’ başlığı ile Dallas Müzesi’nde sergilenen Orpheus mozaiğinin döneceğinin sinyallerini vermişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yoğun diplomatik temasları sonucunda çalıntı olduğunu belgelediği mozaik için zor olanı başardı. Dallas Müzesi yetkilileri baskılar neticesinde eseri bugün Türkiye ’ye gönderiyor. 
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 2 yıldır yurtdışındaki eserlerin geri getirilmesi için çalışma yürütüyor. Orpheus Mozaiği’nin geri getirilme süreci de Türkiye’den kaçırıldıktan sonra ABD Boston’daki Güzel Sanatlar Müzesi’nde sergilenen ünlü Herakles heykelinin eve geri dönüş yolculuğuyla birlikte başladı. Herakles heykelini yerinde görmek için ABD’ye giden Kültür Bakanlığı heyeti, ABD’deki diğer eserleri de mercek altına aldı. 
Dumbarton Oaks Müzesi’ndeki Kumluca Definesi, Dallas Müzesi’ndeki Orpheus Mozaiği ve Paul Getty Müzesi’ndeki 4 mitolojik heykel ile Metropolitan Sanat Müzesi’ndeki 18 eser bu müzelerden resmen istendi. Bu süreç içinde Dallas Müzesi Orpheus Mozaiği’nin iadesi için anlaşmaya yanaştı. Diğer müzelerle ilgili yakın markaj devam ediyor. Kısa süre içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın diğer eserlerle ilgili de müjde vermesi bekleniyor.
 
Mahallelerin altındaki tarih
Urfa, M.Ö. 304 yılında Seleukoslar tarafından Yunan şehir sistemine göre eski bir yerleşimin kalıntıları üzerine yeniden kuruldu. M.Ö. 132 yılında Süryaniler, Urfa’da Edessa Krallığını kurarak bölgenin hâkimi oldular. Bu döneme ait kültür kalıntılarından en önemlisi çok renkli ve yerel bir üslupla yapılan mozaikler. Urfa’da 30’dan fazla mozaik keşfedildi. Ancak az bir kısmı kayıtlara geçti. Edessa şehrine özgü, Estrangelo Süryanice denen Aramicenin farklı bir diyalekti ile yazılmış yazıtların yer aldığı mozaiklere özellikle Yakubiye Mahallesi’nde rastlandı.

Radikal