Orta Afrika Cumhuriyeti'nde çatışma

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde Hristiyan ve Müslüman gruplar arasında çıkan çatışmalarda en az 105 kişinin hayatının kaybettiği bildirildi.

05 Aralık 2013 Perşembe 21:12 tarihinde eklendi.

Başkent Bangui’de konuşlanan Fransız askeri birliklerinin harekete geçmek için Cumhurbaşkanı François Hollande'tan operasyon emri beklediği kaydedildi.

Başkent Bangui’de Seleka adı verilen militan gruplar ile kendilerine Anti-balaka adı veren milisler arasında çatışmaların devam ettiği kaydedildi.

Görgü tanıkları, bir camide 53'e yakın cesedin bulunduğunu ileri sürdü. Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünde çalışan Samuel Hanryon, Bangui hastane morgunda 52 ceset olduğunu söyledi.

Müslüman ve Hristiyan gruplar arasındaki çatışmalar, neredeyse soykırım boyutuna varmak üzere. İnsanlar, korku içinde kiliselere ve camilere sığınıyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti, isyancıların Mart ayında iktidarı ele geçirmesinden bu yana kargaşa yaşıyor ve soykırım yapılabileceği uyarıları veriliyordu.

FRANSA OPERASYON DÜZENLEMEK İÇİN HAZIR

Başkenti Bangui’deki askeri havalimanı civarında konuşlanan yaklaşık 650 Fransız askerinin, harekete geçmek için Cumhurbaşkanı François Hollande'ın operasyon emri vermesini beklediği kaydedildi.

Olayların yayılması üzerine, geçtiğimiz Perşembe günü, Fransız vatandaşlarını korumak amacıyla 250 Fransız askerinin daha bu ülkeye yollandığı bildirildi.

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, bugün yaptığı açıklamada, acilen 1200 Fransız askerinin bölgeye gitmesi gerektiğini duyurdu. New York’ta toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de, oybirliğiyle operasyona yeşil ışık yakma kararı aldı. 


CİHAN