Ortaya çıkarılması 5 bin yıl sürecek

Kültepe Kaniş Karum kazı çalışmalarında 66'ıncı sezon, vurulan kazmayla başladı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, 5 bin yıl öncesine dayanan medeniyetin ortaya çıkmasının da 5 bin yıl sürebileceğini söyledi

Ortaya çıkarılması 5 bin yıl sürecek
02 Temmuz 2013 Salı 13:13 tarihinde eklendi.
İlk kazılara 1948 yılında başlanan Kültepe Kaniş Karum bölgesine giden Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, sarayın deposu olarak tahmin edilen bölgeye ilk kazmayı vurdu.
 
Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, bölgede süren çalışmalarda bugüne kadar 23 bin 500 bin tablet bulunduğu belirtti. Bölgenin henüz yüzde 1’lik bölümünün kazılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu şunları anlattı:
 
"Kültepe’nin çok az bir bölümü kazılabildi. Devam edecek çalışmalarla birkaç 100 bini bulacak tabletler Ön Asya’daki en büyük koleksiyonu oluşturuyor. Bu da bölgedeki özel tüccarların koleksiyonu.
 
'KAZI ÇALIŞMALARI EN AZ 100 NESİL DEVAM EDECEK'
 
Kültepe tabletlerini dünya bellek listesine almak için çalışmalara da başlandı. Kazı çalışmalarının en az 100 nesil daha devam edeceğini ve 5 bin yılı bulacağını umuyoruz. Uzun soluklu bir çalışma yapmamız gerekiyor. Başarılı bir sezon olmasını bekliyoruz."
 
Prof. Dr. Kulakoğlu daha sonra Vali Düzgün ve Başkan Özhaseki’ye kazmaları vererek sezon açılışını yaptı.

DHA