"Örtülü ödenek MİT'i geçti"

CHP'li Hurşit Güneş'in gündemi örtülü ödenekti. Harcanan miktarın kanundaki sınıra ilk defa bu kadar yaklaştığını belirten Güneş, Suriyeli muhaliflere yardım iddiasında bulundu.

Örtülü ödenek MİTi geçti
13 Kasım 2012 Salı 08:52 tarihinde eklendi, 1.207 kez okundu.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, konusu örtülü ödenek olan bir basın toplantısı düzenledi.
 
Örtülü ödenekle ilgili düzenlemelerin 5018 sayılı kanunda aldığını belirten Güneşl, yasada, örtülü ödeneğin ''kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri, devletin itibarının gerekleri'' için kullanılabileceği, ayrıca genel bütçenin binde beşini geçemeyeceği sınırlamasının bulunduğunu anlattı.
 
Örtülü ödeneğin, bütçede 'gizli hizmet giderleri' altında yer aldığını hatırlatan Güneş, ''2005 yılında gizli hizmet giderleri 85 milyon lira iken, 2011 yılında 391 milyon liraya çıkmış. Bu nasıl çıktı, niye çıktı, nereye harcandı, ne oluyor" dedi.
 
"Rakam buraya çıkınca, Türkiye iç savaşta mı başka ülkeyle savaşta mı endişesi duymak zorundayız. Eylül sonuna kadar 9 ayda 870 milyon para harcanmış. Olağanüstü bir rakam... Yasadaki binde beş sınırı geçilmiş değil. Ama bu sınır, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çok yüksek bir seviyeye geldi'' diyen ve güvenlik mal ve hizmet alımlarında da olağanüstü artış olduğunu ileri süren Güneş, şöyle konuştu:
 
''2012 yılı için 1,5 milyar liralık ödenek ayrılırken, ilk 9 ay itibarıyla 2 milyar liranın üstünde harcama yapılmış. Burada gizlenmiş bir kalem var. Başka bir yerde de örtülü ödenek olarak gizlenmiş kalem var. Biz bunun hesabını sormak zorundayız. Örtülü ödenek ilk 9 ayda MİT'in bütçesini geçmiş vaziyette. Kepazeliğe bakın. Başbakanlığın bütçesine yaklaşmak üzere.
 
Önemli bakanlıkların bütçesini geçecek örtülü ödenek olabilir mi? Bu, önemli siyasi sonuçları çıkacak bir konu. Önümüzdeki yıllarda da sürecek bir konu... AKP iktidarı devrildiğinde başına bela olacak bir konu. Kimse bana TSK'nın silahlarını, uçakları, tankları aldık demesin, Milli Savunma Bakanlığı'nın bütçesi ortada. O değil. Bu ne, bunun altında siyaset mi, Suriye mi, başka türlü ilişkiler mi var? Bu rahatsız edeci bir durumdur. CHP olarak bunun peşinde olacağız. Başbakan bunun açıklamasını, ayrıntı düzeyinde olmasa bile bizi, kamuoyunu rahatlatacak şekilde yapmalıdır.''
 
"SURİYELİ MUHALİFLERE YARDIM" 
Güneş, ''Öngörünüz ne '' sorusuna, ulusal güvenilik ve ulusal çıkarın dışında bir örtülü ödenek harcamasının kabul edilemeyeceğini belirterek, ''Bu kadar büyük rakam yapacaksınız, bunun hesabını vermeyeceksiniz, bu olmaz. Başka ülkeyle savaşa girdiğinde bile sınır var. Türkiye savaş durumunda değil ama kanundaki sınıra yaklaşıyor. Kabataslak bir tahmin olur ama ben Katar ile Suudi Arabistan'ın yanı sıra Türkiye'nin de Suriye'deki muhaliflere çok ciddi silah yardımı yaptığını düşünüyorum. Ama yanılıyor olabilirim. Çünkü örtülü ödenek...'' karşılığını verdi.