Osman Can: Türkiye’de zaten erkler ayrılığı yoktu

AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi Osman Can, Türkiye Cumhuriyeti’nde güçler ayrılığının hiç olmadığını söyledi

Osman Can: Türkiyede zaten erkler ayrılığı yoktu
11 Nisan 2014 Cuma 13:01 tarihinde eklendi.

Berlin’de önceki gün Friedrich-Ebert Vakfı’nın Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etütler Vakfı (TESEV) işbirliğiyle düzenlediği “Yerel Seçimlerden Sonra Türkiye” konulu panelde konuşan Can, 17 Aralık sürecinde AKP’nin erkler ayrılığını kaldırdığı yönündeki itirazlara yönelik Türkiye’de erkler ayrılığının zaten mevcut olmadığını savundu.

Can, 17 Aralık yolsuzluk operasyonu ile ilgili olarak Hizmet hareketinin kurumlar üzerinden iktidara yürümeye çalıştığını da iddia etti.

Friedrich-Ebert Vakfı’nda düzenlenen programın bir diğer konuğu olan Zaman köşe yazarı Etyen Mahçupyan, AKP’nin bu seçimde yüzde 48 oy alması gibi yüzde 40'a düşmesinin de mümkün olduğunu söyledi.

Oyların yüzde 48'e çıkmamasını yolsuzluk iddialarına, HSYK yasası gibi yargıya müdahale girişimlerine ve başbakanın üslubuna bağlayan Mahçupyan, oyların yüzde 40a inmemesini ise Başbakan Erdoğan’ın halkın nabzını tutabilmesine, muhalefetin geleceğe dair hiçbir vizyonunun olmamasına ve 17 Aralık sürecinin halkta bir darbe girişimi olarak algılanmasına bağladı.

Mahçupyan, halkın yolsuzluğu gördüğünü, ancak 17 Aralığı darbe olarak gördüğü içi kendisinde daha az tehlikeli olanı seçtiğini ileri sürdü. Mahçupyan, AKP’nin de döneminde kazandıklarını kaybetmeme dürtüsü ile hareket ettiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE MUHALEFET SİYASET ÜRETMİYOR

Mahçupyan, AKP’nin bu sene ve önümüzdeki seneki üç seçimi alması halinde sonraki iki seçimi de alacağını da iddia etti ve AKP’yi sandıkta yenmek isteyen muhalefet partilerinin toplumu daha iyi tanıması ve siyaseti onlardan daha iyi yapması gerektiğini söyledi. Mahçupyan ayrıca 17 Aralık sonrasındaki süreçte ahlak ile din ve ahlak ile siyaset arasındaki mesafenin neredeyse koptuğuna dikkat çekti ve bu sürecin AKP ve Hizmet tabanını giderek İslamiyet’ten uzaklaştırdığını savundu.

Programın bir diğer konuğu CHP’den Gürsel Onanç Erdoğan’ın söylemleri ile kendi tabanını arkasında toplayarak topluma zarar verdiğini söylerken, BDP’den Meral Danış Beştaş 17 Aralık sürecinin iktidarı hukuktan uzaklaştırdığını söyledi. Beştaş, AKP’nin bu kadar oy almasının arkasındaki sebebin muhalefetin statükocu olmasından kaynaklandığını belirtti.

SPD’Lİ MİLLETVEKİLİNDEN CHP’YE ÖNERİLER

Yapı Kredi Bankası ekonomisti Cevdet Akçay da Türkiye’de muhalefet değil, karşıtlık olduğunu, AKP ve iki yıldır da BDP dışında diğer partilerin siyaset üretmediğini söyledi. Türkiye’de orta sınıfın 10 yaşında olduğunu söyleyen Akçay, AKP’nin de bu kesimin desteğine sahip olduğunu kaydetti.

SPD’li milletvekili Dietmar Nieten ise Başbakan Erdoğan’ın çok duygusal tepkiler verdiğini ve bunun Türkiye gibi bir ülkenin başbakanına yakışmadığını söyledi. Türkiye’de gerek iktidar, gerekse muhalefette reform ihtiyacı olduğunu söyleyen Nieten, CHP’den başörtüsü ile sorunları olmadığı yönünde mesaj vermeyi ve adaylarının da bölgelerin belirlemesine izin vermesini istedi.

Yine SPD’den Cansel Kızıltepe ise Türkiye’de çok fazla komplo teorileri üretildiğini söyledi. Kızıltepe, bir ülkenin zenginliğinin artmasının bundan herkesin pay alması anlamına gelmediğini de sözlerine ekledi.


CİHAN