OSTİM davasından birleştirme kararı çıktı

OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 kişinin öldüğü patlamalarda sorumluluğu bulunan 9 kişinin yargılanmasına, Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

OSTİM davasından birleştirme kararı çıktı
28 Aralık 2012 Cuma 16:12 tarihinde eklendi.

 

Mahkeme, 7. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından, sanıklar Aydın Özkan, Ayhan Özkan ve Mustafa Cengiz hakkındaki 'yalancı tanıklık ve görevi kötüye kullanma' suçlarından görülen davanın, bu davayla birleştirilmesine karar verdi.
 
Duruşmaya, tutuklu sanıklar Kasım Ersoy, Bahadır Esendik ve Burhan Koç ile tutuksuz sanıklar, hayatını kaybedenlerin yakınları ve avukatlar katıldı. Sanıklarla bazı kamu kurumlarının, patlamalarda kusurlu olup olmadıklarının, kusurlu iseler bunun ne oranda olduğunun belirlenmesi için istenen bilirkişi heyeti raporunun henüz ulaşmadığı açıklandı.
 
Duruşma, diğer davanın sanıklarının mahkeme huzurunda dinlenmesine, bilirkişi raporunun beklenmesine karar verilerek ileri bir tarihe ertelendi. 
 
PATLAMADA HAYATINI KAYBEDENLERİN YAKINLARI TEPKİLİ
 
Duruşma sonrası Ankara Adliyesi önünde toplanan mağdur aileleri, tepkilerini ortaya koydu. Gerçek sorumluların ortaya çıkarılmasını isteyen Volkan Özdemir, bundan tam iki yıl önce OSTİM ve İvedik patlamalarında canlarını yitirmiş aileler olarak adalet mücadelesine devam ettiklerini söyledi. Özdemir, şöyle dedi:
 
"Duruşmalarda herkesin birbirini sorumlu tutmasını, ne gaz şirketlerinde ne patlama yaşanan iş yerlerinde 'denetim görevi' olan kurumlar tarafından hiçbir denetim faaliyetinin olmamasını dinledik. Esef, acı, elem, keder duyduk. Sanık ve tanık ifadelerinde duyduklarımız öfkemizi daha da artırdı. Eşlerimizin, çocuklarımızın, kardeşlerimizin hayatlarının ne kadar kıymetsiz görüldüğünü dinledik. Suçluların soruşturmayı ve yargılamayı etkileyebilmek için nasıl da planlar yaptıklarını gördük. Gaz şirketi çalışanlarından 'sağır-dilsiz' bir işçi kardeşimizin, işverenlerce nasıl hiçbir iş-işçi güvenliği önlemlerine bakılmaksızın yıllardır tehlikeli işler gördürüldüğünü dinledik. Yetmedi, görevli kimya mühendisinden denetimsizlik itiraflarına tanık olduk. Dava dosyasında, 2 bilirkişi raporu olmasına rağmen, gerçeğin bütün yönleriyle açığa çıkması için mahkeme heyeti tarafından 3. defa rapor alınmak üzer İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)'ne bilirkişi raporu için gönderildi. 1. bilirkişi raporunda; Özkanlar ve Metsan adlı patlamanın gerçekleştiği iş yerlerinin sahipleri sorumluydu ve tutukluydu. 2. bilirkişi raporuna göre ise gaz şirketinin sahibi ve yetkilileri sorumlu ve tutukluydu. İki bilirkişi raporunda da kamu kurumlarının ihmali, denetimsizliği tespit ederken sorumluluk yüklemiyordu. Bu çelişik durumun anlaşılması ve yargılanma sürecindeki diğer deliller de dikkate alarak gönderildi. Bu duruşmada 3. bilirkişi raporunun akıbetini ve neticelerini dinleyeceğiz, anlayacağız. Gerçek sorumluların belirlenmesi hedefine na kadar yaklaştığımızı adalet adına göreceğiz. Bizler, OSTİM'de-İvedik'te canlarını, sevdiklerini kaybetmiş kişiler olarak, başka canların yanmamasını, başka annelerin ve babaların ağlamamasını istiyoruz. Bir araya gelerek, bu memleketin geleceği için, iş güvenliği için, sağlıklı yaşam koşulları için, kanun dışı çalışma koşullarını sona erdirmek için davalarımızın takipçisi olmaya devam ediyoruz."

CİHAN