ÖSYM,Galata Kulesi’ni Üsküdar’a taşıdı

LYS-3’teki edebiyat sorusunda Galata Kulesi’nin Üsküdar’ın Doğancılar semtinde bulunduğu belirtildi. Ancak kule 528 yılında Galata’da inşa edildi

ÖSYM,Galata Kulesini Üsküdara taşıdı
26 Haziran 2011 Pazar 09:27 tarihinde eklendi, 1.730 kez okundu.

 

Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Edebiyat-Coğrafya sınavı dün yapıldı. 679 bin 639 aday, sınava girerken teker teker arandı. Öğrenciler diğer LYS’lerde olduğu gibi para, cüzdan, kol saati, sigara, toka, cep telefonu, kemer gibi eşyalarını binanın girişindeki kolilere ve masa üstlerine bıraktı. Pet su şişelerinin üstündeki ambalajlar söküldü. Türbanlı öğrencilerin toka ve küpe takıp takmadığı ise başörtüleri çıkartılarak kontrol edildi
 
Yanlış tarih bilgisi
ÖSYM tarafından dün gerçekleştirilen Lisans Yerleştirme Sınavı’nda Edebiyat bölümünde üniversite adaylarına yöneltilen bir soru “yanlış tarih bilgisi içeriğiyle” dikkati çekti. ÖSYM’nin soru hazırlama biriminde görev alan uzmanlarca hazırlanan soruda, Galata Kulesi’nin Üsküdar’ın Doğancılar semtinde bulunduğu belirtildi. Ancak, kule 528 yılında İstanbul’un Galata semtinde inşaa edildi. Tarih kaynaklarına göre, 4. Murat döneminde Hezarfen Ahmet Çelebi, tahtadan yaptırdığı kanatları sırtına takarak 1638’de Galata Kulesi’nden Doğancılar’a uçmuştu.
 
Yazım yanlışı var ama...
LYS 3 kapsamındaki Edebiyat testinde yöneltilen 56 sorudan biri şaşırttı. Testteki 7. soruda İstanbul’un Galata semtindeki Galata Kulesi’nin, Üsküdar’ın Doğancılar semtinde bulunduğunun yazılması dikkati çekti. Soruda, “1349’da (Cenevizliler) tarafından yapılan, sonraki yıllarda da birçok kez onarılan (Galata Kulesi), İstanbul’daki görülmeye değer yerlerden biridir. Üsküdar’ın (Doğancılar Semti’ndeki) bu yapı (17.yy.da) (Hezarfen Ahmet Çelebi’nin) takma kanatlarla uçmasından sonra da birçok uçma denemesine tanık olmuştur” denildi.
 
Parçada 1’den 5’e kadar sıralanan sözlerin hangisinde yazım yanlışı olduğu soruldu. Yazım yanlışının doğru yanıtının “Doğancılar Semti’ndeki” ifadesi olarak C şıkkı şeklinde verildi. Yanıta göre, semt sözcüğünün küçük harfle yazılması gerekiyor.