"Ötekileştirme tehdidine örnek bir proje uyguluyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye'nin ötekileştirme ve yabancılaştırma gibi günümüz tehditleri arasında üst sıralarda bulunan sorunlara en güzel örnek teşkil edecek Medeniyetler İttifakı'na eşbaşkanlık yaptığını hatırlatarak, "Radikal akımların bölgemizde dikkat çekici bir şekilde artması insanlığı bir arada tutan değerlerin tehdit altında olması bu çabamızı daha da anlamlı kılmaktadır." dedi.

Ötekileştirme tehdidine örnek bir proje uyguluyoruz
17 Ocak 2014 Cuma 23:21 tarihinde eklendi.


Çelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte 6. Büyükelçiler konferansı için memleketi Adana'ya geldi. Havalanında partililerce karşılanan iki bakan, merkez Seyhan ilçesi Menderes Bulvarı üzerindeki bir kebapçıda büyükelçilere yemek verdi.

Çelik, buradaki konuşmasında, bu günlerde diplomatlara ve diplomasiye büyük görevler düştüğünü kaydetti. Çelik, değişen vizyonla birlikte büyükelçilerin büyükelçi olmanın çok ötesinde Türkiye'yi temsil eden birer kanaat önderi, birer iş adamı, sanayici, kültür adamı ve turizmci gibi vazife icra etmesi ve mesai kavramı gözetmeden çalışmasının çok verimli sonuçlar doğuracağına dikkat çekti.

Zihniyet ve vizyondaki değişimle beraber dış politikanın da güçlendirilmesi amacıyla kurulan bazı kurumların yeni imkanlar sunmaya başladığını anlatan Çelik, "Ülkemizde değişime uygun gelişimler yaşanıyor. Dünyanın dört bir yanında sayıları 5 bini bulan sivil toplum kuruluşlarımız kayda değer görevler üstlenmektedir." diye konuştu.

Türkiye'nin ötekileştirme ve yabancılaştırma gibi günümüz tehditleri arasında üst sıralarda bulunan sorunlara en güzel teşkil edecek bir projeye Medeniyetler İttifakı'na eşbaşkanlık yaptığını hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: "Çağımızın, felsefi, siyasi ve sosyal alandaki tartışmalarına damga vuran medeniyetler ittifakı insanlığı ve medeniyetleri kültürel ve dini kimlikler temelinde sınıflandıran ve çatışmanın kaçınılmaz olduğunu ileri süren kıyamet senaryosuna da güçlü bir cevap teşkil etmektedir. Radikal akımların bölgemizde dikkat çekici bir şekilde artması insanlığı bir arada tutan değerlerin tehdit altında olması bu çabamızı daha da anlamlı kılmaktadır."

Devletlerin kültürel ögeler aracılığıyla dış politikalarına yeni alanlar yeni kulvarlar açabildiğine vurgu yapan Çelik, artık dijital platformların dış politikanın şekillenmesinde çok önemli bir yer işgal ettiğini anlattı. Çelik, "Zaman ve mekan sınırlamasının olmadığı her gün daha fazla insanın etkileşim içerisine girdiği sosyal medyaya ayrı bir önem veriyoruz.

Ülkelerin tanıtım yaparken doğrudan dönüş aldıkları ve diyalog kurdukları sosyal medyayı uygun bir strateji ile ele alıp sonuç getirecek uygulamalar hayata geçirmeye çalışacağız." diye konuştu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise misafirperverliğinden dolayı Bakan Çelik'e teşekkür edip kendisinin yarın konuşacağını kaydetti.

Yemeğe, iki bakının yanı sıra Vali Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Zihni Aldırmaz, büyükelçiler katıldı.


CİHAN