Otizimli öğrencilerin karne sevinci

Okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisedeki yaklaşık 16 milyon öğrenci, bugün karne alarak yarıyıl tatiline çıktı. Karnesi iyi olan öğrenciler ve aileleri sevinirken, zayıfı olan öğrenciler evlerine endişeli gitti.

Otizimli öğrencilerin karne sevinci
25 Ocak 2013 Cuma 14:23 tarihinde eklendi.

 

Normal öğrenciliğe göre daha farklı bir süreç geçiren özel eğitim alan öğrenciler de bu gün karnelerini aldı. Akranları gibi karne sevinci ve üzüntüsünü yaşayamasalar da yollarını gözleyen aileleri için bu günün anlamı büyük. 
 
Bursa'da 2010 yılında eğitime başlayan Yıldırım Belediyesi Hacı Mehmet Zorlu Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde eğitim gören 60 otistik öğrenci de bu gün karne aldı. Normal karnelere benzese de 2 ila 5 arasında değişen puanlar verilen öğrenciler karnelerini ilgi ile inceledi. Öğrencilere daha çok bireysel beceri üzerine olan derslerden dolayı not verilirken, bu alandaki becerilerinin ‘geliştirilmeli’ veya ‘iyi’ gibi not düşülüyor.
 
Öğrencilerine karnelerini veren öğretmenleri emeklerinin karşılığını anmanın buruk mutluluğunu yaşadı.
 
23 yaşından gün almamış otizmlilerin 3 kademe de eğitim gördüğü okulda konuşma başta olmak üzere; çatak, kaşık kullanımı, tuvalet ihtiyacı, diş fırçalama ve vücut temizliği gibi öz bakım alışkanlıkları aylar süren eğitimle öğretilmeye çalışılıyor. Servis ve yemek ihtiyacı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanan okulda özel eğitim alan çocukların sosyalleşmesi için at biniciliği ve yüzme başta olmak üzere çeşitli sportif aktivitelere ağırlık veriliyor. 
 
Öğretmenler, otizm öğrencilerimize karne dağıttıklarını belirterek, “Öğrencilerimiz gayet başarılı, onlara meslek öğretiyoruz. Öğrencilerimize dağıttığımız karneler diğerlerinden biraz değişik. Karnelerde 2 ila 5 arasında notlar verilirken, bu okulda kalma diye bir şey yok. Karnelerde, ‘pekiyi’, ‘orta’, ‘iyi’ yerine; ‘Yapabilir’ veya yapamıyor’ gibi notlar düşüyoruz.” dedi. 
 
Beden eğitimi öğretmeni Bekir Özgür, bu okulda bir yıldır görev yaptığını belirterek, “Karne törenimizi genelde iş okulu olduğu için bu meslek ve becerileri ne kadar öğrenip öğrenmediklerine göre notlar verdik. Bu okul farklı olduğu için aileleri daha çok seviniyor. Çünkü burada öğrenciler kedi bakımlarını yapabildikleri ve toplumsal yaşam becerilerini öğrendikleri için seviniyorlar.” şeklinde konuştu.

CİHAN