Otizmin bir eksik parçası daha bulundu

Fransız ve Amerikalı bilim adamlarının araştırmasına göre, otistiklerde MOCOS adlı proteini kodlayan gen işlevini yeterince yerine getiremiyor.

Otizmin bir eksik parçası daha bulundu
04 Ağustos 2015 Salı 19:46 tarihinde eklendi.
Fransız ve Amerikalı bilim adamlarının yaptığı ortak araştırma, beynin olgunlaşmasında rol oynayan bir proteinin yeterince salgılanamamasının otizme yol açabileceğini gösterdi. 
 
Beynin gelişiminin ilk evresine "tanıklık eden" burundaki kök hücreleri inceledi. Burundan örnekler alan bilim adamları, otistiklerin ve otistik olmayanların genleri ve bazı proteinlerin salgılanma düzeyini inceledi.
 
Otistik 11 kişiden 9'unda MOCOS adı verilen proteini kodlayan genin işlevini yeterince yerine getiremediği ortaya çıktı.
 
Bilim adamları, bağışıklık süreci ve ürik asitle bağlantılı olduğu bilinen söz konusu proteinin beynin yapılarının gelişiminde önemli rol oynadığı sonucuna vardı. 
 
MOCOS'un yetersiz salgılanmasının sinir hücrelerinin başka hücrelere mesaj iletmesini sağlayan bağlantı noktalarının (sinaps) sayısının az ve mesajların iletiminin anormal olmasına yol açabileceğini vurgulayan bilim adamları, sonuçların otizmin anlaşılmasına, teşhis ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine ışık tuttuğunu vurguladı.
 
Araştırmanın sonuçları "Molecular Psychiatry" dergisinde yayımlandı.