Otostopla Türkiye'yi gezdi, sıra dünyaya geldi

MERSİN Üniversitesi son sınıf öğrencisi 26 yaşındaki Ali Mert Demir, otostop ile Türkiye'nin 81 ili ve 6 ülkeyi gezdi.

Otostopla Türkiyeyi gezdi, sıra dünyaya geldi
30 Temmuz 2016 Cumartesi 12:08 tarihinde eklendi.
Yaşadığı hayatın monoton olduğunu düşünüp gezgin olmaya karar veren Bilişim Teknolojileri Öğretmenliği öğrencisi Ali Mert Demir, merak ettiği şehirleri gezmeye karar verdi. Yeterli parası olmadığı için otostop ile gezen ve yanına aldığı çadır ve tulumu ile istediği yerde konaklayan gezgin öğrenci, yemek ihtiyacını gittiği şehirlerde yaptığı bileklik ve hediyelik eşyaları satarak karşıladı. Çok az para harcayıp Türkiye'nin tüm illerini gezen maceracı öğrenci Demir, şimdi de gözünü dünya turuna dikti. Otostop ile gezmeyi 'özgürlük' olarak tanımlayan Demir, Türkiye'nin 81 ilini gezdiğini ifade ederek, "Nahcivan, Azerbaycan, Türkmenistan, Gürcistan, İran ve Irak'ı gezdim. Otostop bir parmak kaldırarak başlatılan bir seyahat, bir özgürlük yolculuğu. Rotanız yok, o an kalbiniz, rüzgar ve bindiğiniz araç nereye götürürse oraya gidiyorsunuz. Bir nebze rotanızı yolda sizi alanlar belirliyor. Otostop için bir çadır, çanta ve tulum yeterli. Çantanızı sırtınıza alıp ve gideceğiniz yönü belirliyorsunuz ve parmak kaldırıyorsunuz. Gerisi kendiliğinden geliyor" dedi.
 
Otostop ile ücretsiz seyahat ettiğini söyleyen Demir, "Küçük hediyelik eşyaları, anahtarlıkları ve bileklikleri satarak kazandığım parayla karnımı doyuruyorum. 10 il gezip 10 lira harcadığınız da oluyor, parasız kalınca gittiğiniz ilde çalıştığınız da. Tamamen o anın özgür ruhuna bağlı" diye konuştu.
 
Son yıllarda Türkiye'de 100 binin üzerinde üyesi bulunan bir facebook sayfası 'İnterrail Türkiye'nin katılımcısı olduğunu belirten Demir şöyle devam etti:
 
"İnsanlar bu gruba üye olarak birbirlerine güven empoze edip beraber yola çıkıyorlar, kendilerine yol arkadaşı buluyorlar, ücretsiz kalacak yer buluyorlar. Bu ücretsiz gezenler arasında bir dayanışma ve git gide büyüyor. Yolda çok değişik insanlar ve fikirlerle karşılaşıyorsunuz. Çok değişik fikirlerin oluşmasına sebep oluyorsunuz. Yol sizin ufkunuzu açıyor ve dünya görüşünüzü değiştirebiliyor. Benim bundan sonraki hedefim, İran, Pakistan ve Hindistan. Hindistan'da belli bir süre kalmak istiyorum. Oranın kültürünü öğrenmek, gezmek ve Ganj Nehri'nde yıkanmak istiyorum."