OYAK davasında bir sanık tahliye edildi

Danıştay saldırısına ait kamera kayıtlarının silindiği iddialarına ilişkin OYAK davasında bir sanığın tahliyesine karar verildi.

28 Ocak 2014 Salı 18:28 tarihinde eklendi.

Mahkeme, Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı’nın odasındaki bilgisayara ait hard diste herhangi bir görüntü bulunmadığının rapor edildiğini belirtti. Raporda söz konusu hard diske Aralık 2009 yılında format atıldığı da kaydedildi.

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüler duruşmaya tutuklu sanıklar OYAK Güvenlik’in eski Genel Müdürü Orhan Çoban ve Barış Demirtaş getirildi. 8 tutuksuz sanığın da katıldığı duruşmada mahkeme, Danıştay’daki hard disklerle ilgili bilirkişi raporunun kendilerine ulaştığını belirtti.

Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Emin Çakmak’ın kullanımındaki hard diskin kamera kayıt cihazına ağ üzerinden bağlı olduğu belirtilen raporda, bu hard diskte herhangi bir görüntü tespit edilemediğinin anlatıldığı kaydedildi. Söz konusu hard diske 14 Aralık 2009 tarihinde format atıldığı ifade edildi.

Görüşü sorulan duruşma savcısı Mehmet Düzgün, Ergenekon davasının sonucunun beklenmesini istedi. Savcı, tutuklu kaldıkları süre dikkate alınarak sanıkların tahliye edilmesini talep etti. Avukatlar da gelen raporları inceledikten sonra beyanda bulunacaklarını kaydetti.

Mahkeme, duruşmaya verdiği aranın ardından kararlarını açıkladı. Sanık Barış Demirtaş’ı tutuklu kaldığı süreyi göz önünde tutan mahkeme tahliye etti. Orhan Çoban ise suçun vasfı, delil durumu, delillerin tam olarak toplanmamış olmaması gibi nedenlerle tahliye edilmedi.

Davanın daha önceki duruşmalarında sanık Orhan Çoban, Çakmak’ın odasındaki bilgisayarın Danıştay binasındaki kameraları kayıt edebilme özelliğine sahip olduğunu belirtmiş ve incelenmesini istemişti. Uzun süre bulunamayan bu hard diskin bulunması için mahkeme Ankara emniyetine yazı yazmıştı. Mahkeme ile Danıştay arasında bir çok kez yazışmaya neden olan bu hard disk Ankara emniyeti tarafından mahkemeye gönderilmişti.

16 Mayıs 2006 tarihinde Ergenekon sanığı Alparslan Arslan tarafından gerçekleştirilen saldırıda 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş 4 kişi de yaralanmıştı.

İddianameye göre sanıklar, Anayasal düzenin öngördüğü düzenin uygulanmasını önlemeye teşebbüs, 1 kişinin ölümü, 4 kişinin yaralanması sonucu adam öldürmeye teşebbüs suçuna yardım, silahlı terör örgütüne yardım etmek suretiyle örgüt üyeliği, suç delillerinin gizlenmesi ve yok edilmesine iştirak ile suçlanıyor.


CİHAN