"ÖYM'lerin kaldırılmasını istiyoruz"

Cezaevlerinde hiçbir insani ve hukuku değerlerle bağdaşmayan ağır insan hakları ihlallerinin söz konusu olduğunu iddia eden Hasip Kaplan, Cezaevlerinde şu an itibariyle 163'ü ağır olmak üzere 544 hasta tutuklu ve hükümlü bulunduğunu belirten Kaplan, bunların veda haklarını aileleriyle kullanmalarının engellendiğini iddia etti.

ÖYMlerin kaldırılmasını istiyoruz
30 Ocak 2014 Perşembe 21:02 tarihinde eklendi.
Kaplan, çözümün ve barışın ilk adresinin cezaevleri olduğunu söyledi. ÖYM'lerin kaldırılmasına değinen Kaplan, "Hükümetin açıklamalarına baktığınız zaman 'ÖYM'yi kaldıracağız, TMK'yı kaldıracağız, TCK'ya da alacağız.' Böyle saçma sapan yaklaşım, hukuk olmaz. Zaten TCK yapılırken TMK'yı da kapsamıştı. Şimdi yeni bir oyun peşinde olduklarını görüyoruz" dedi.
 
"SIKIYÖNETİM, DGM, ÖYM...HİÇBİRİNDE ADALET DAĞITILMADI"
 
Olağanüstü mahkemelerin hepsinin adaletsiz olduğunu savunan Kaplan, "Sıkıyönetim, DGM, ÖYM...Hiçbirinde adalet dağıtılmadı. Siyasi iktidarların zulmü ve gücü sınandı. Hükümetten isteğimiz çok fazla bir şey değil, 'bakan çocuklarına uyguladığınız hukuku yurttaşların çocuklarına da uygulayın' diyoruz" diye konuştu.
 
"TMK'NIN VE ÖYM'LERİN TAMAMEN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ"
 
Kaplan, gazetecilerin, ÖYM'lerin kaldırılmasıyla ilgili bir sorusu üzerine, ÖYM'lerin tamamen kaldırılmasını Meclis'te konuştukları zaman 100 milletvekiliyle kendilerine saldırı olduğunu iddia ederek, bu konuda her zaman açık ve net tavır koyduklarını, bu mahkemelerin meşruiyeti olmadığını kapatılmaları gerektiğini söylediklerini ifade etti.

Kaplan, şöyle devam etti: "TMK, temel kanun TCK yapıldığı zaman onun bütün karşılıkları ceza infazı dahil, silahlı örgütler ve diğer örgütlerin tamamını karşılayacak düzenleme TCK'da yapılmıştır. Hatta fazlası yapılmıştır.

Bu nedenle biz TMK'nın ve ÖYM'lerin tamamen kaldırılmasını hatta TCK'da düşünce örgütlenme özgürlüğünü yok sayan Avrupa Mahkemesi içtihatlarında şiddet unsuru içermediği için suç teşkil etmeyen ifadelerle artık gazetecilerin, avukatların, siyasetçilerin, yurttaşın terörist sıfatıyla yargılanmasına son verilmesini istiyoruz.

Böyle bir düzenleme geldiği takdirde ÖYM'ye 'hayır' diyeceğiz. Zaten bütün mahkemelerde artık yurttaşlarınız meşru olmayan bu mahkemeleri de, hakimlerini de tanımıyor. İfade vermedikleri, tanımadıkları bu mahkemeleri bu hükümet tutarsa bu ayıbın ortağıdır zaten. TMK'nın bir virgülünü dahi TCK'ya taşırlarsa onlar hukuktan da demokrasiden de zerre kadar nasibini almamışlardır demektir."
 
"HERKES İÇİN YENİDEN YARGILAMA' DİYORUZ"
 
Kaplan, "Bu düzenlemelerin 17 Aralık'tan sonra gündeme gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu şekilde yanıt verdi: "(Bumerang) diye bir şey var. 'Döner döner sahibini bulur' derler. Adaletin olmadığı yerde iktidarda olsa herkes suçlu duruma düşer.

Hukuk dışılığın, terör örgütlerinin alası yargının, emniyetin içine çöreklenmiş. Gizli dinleme yapıyorlar, sahte delil topluyorlar, hard diskleri değiştiriyorlar. Adalet hercümerç olmuş. Yeniden yargılama Balyoz davası, Ergenekon...'Herkes için yeniden yargılama' diyoruz. KCK da Ergenekon da Balyoz da basın davaları da avukat davaları dahil." dedi.

DHA