"Oyum Srebrenitsa"ya kampanyası

Emir Sulyagiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti'ndeki Biyelyina Bölge Savcısı Ranko Keroviç hakkında, "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

28 Kasım 2012 Çarşamba 18:24 tarihinde eklendi, 1.110 kez okundu.

 

Bosna-Hersek'te 7 Ekim'de yapılan yerel seçimler için "Oyum Srebrenitsa'ya" adı altında sivil toplum örgütlerince başlatılan kampanyanın koordinatörü Emir Sulyagiç, Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde bulunan Biyelyina Bölge Savcısı Ranko Keroviç için "görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle, Bosna-Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na suç duyurusu yaptı.
 
Biyelyina Bölge Savcısı Ranko Keroviç'in talimatı doğrultusunda iki gün önce Emir Sulyagiç ile kampanyada görev alan Zekeriyah Haciç ve Almir Salihoviç, "Oyum Srebrenitsa'ya" kampanyasının faaliyetleriyle ilgili bazı sorular için savcılığa çağrıldı.
 
Olayın ardından Bosna-Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na gelerek savcı Keroviç aleyhinde suç duyurusunda bulunan Sulyagiç, daha sonra yaptığı açıklamada, savcı Keroviç aleyhine "keyfi davranışları" nedeniyle suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
 
Suç duyurusunun başka nedenleri de olduğunu ifade eden Sulyagiç, "Bu bir suçlama değil. Benim yaptığım, Bosna-Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu bünyesindeki Yüksek Yargı ve Savcılık Konseyi'ne suç duyurusunda bulunmak" dedi.
 
Bosna-Hersek'in kişilerin hüküm sürdüğü bir ülke olmadığını göstermek istediğini belirten Sulyagiç, ülkenin kanun ve yasalarla yönetildiğini vurguladı. Bosna-Hersek'i ve ülke bütünlüğünü korumak için tüm yasal yollara başvuracaklarını, bu anlamda tüm Bosna-Hersek vatandaşlarının eşit olduğunu ifade eden Sulyagiç, şöyle konuştu:
 
"Aynı zamanda Biyelyina Bölge Savcılığı, Biyelyina Kamu Güvenliği Merkezi ve Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı yetkililerinin görevlerini kötüye kullandıklarını herkese göstermek istedik. Bu kurumlar, Sırp olmayan kişileri Bosna Sırp Cumhuriyeti'nden sürmek için siyasi bir araç haline gelmiştir. Biz Bosna Hersek'te kanunun herkes için aynı işlediğini, yasaların önünde herkesin eşit olduğunu ve kimsenin sadece Müslüman olmasından dolayı sorgulanamayacağını kanıtlamak istiyoruz."
 
"Oyum Srebrenitsa'ya" kampanyasında görev alan Nedim Yahiç de Sulyagiç ve Haciç'in Srebrenitsa'daki polis karakolunda ifade verdiğini söyledi. Polisin ifade almak için yasal gerekçesi olmadığını belirten Yahiç, "Temel sorun Sulyagiç ve diğerlerine birer şüpheliymiş gibi davranılması. Onlara sorulan sorular kampanyanın özgürlüğünü tehdit eden sorulardı" diye konuştu.