Oyun çocukları obeziteden koruyor

Gelişen teknolojiyle zamanının çoğunu televizyon ve bilgisayar başında geçiren çocuklar, obeziteden oyunla kurtulabiliyor.

Oyun çocukları obeziteden koruyor
27 Kasım 2011 Pazar 15:49 tarihinde eklendi, 1.373 kez okundu.

 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezitenin giderek artan büyük bir sorun haline geldiğini söyledi.
 
Obezitenin yol açtığı sağlık problemlerinin gerek birey gerekse ülke için önemli bir ekonomik yük teşkil ettiğini belirten Atabek, bu yüzden obezitenin erken yaşlarda fark edilerek önlenmesi ve gereken tedbirlerin alınmasının önemine dikkati çekti.
 
Gelişen teknolojiyle birlikte insanların hareketsiz bir yaşam sürdürmeye başladığını vurgulayan Atabek, şunları söyledi: 
 
"Bu nedenle obezite olan çocukların sayısı giderek artıyor. Çocuklar, günlerinin büyük çoğunluğunu televizyon ya da bilgisayar başında geçiriyor. Bu da küçük yaşlarda obezite olma riskini kat kat artırıyor. Hareketsiz dakikalarda alınan abur cuburlarda bu durumu daha da tetikliyor.
 
Beden çalışması gerektiren çocuk oyunlarıyla hareketsiz yaşamasının önüne geçilen çocuğun, ilerde damar sertliği nefes zorluğu, astıma yatkınlığı, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara yakalanmasının da önüne geçilmiş olunur. Oyunların tadına varan çocuk kendisini hareketsiz yaşama sürükleyen bilgisayar ve televizyonla daha az vakit geçirmiş olur. Oyun oynayan çocuk sürekli hareket halinde olduğundan obeziteye yakalanma riski de azalıyor. Bu durumda ailelere çok iş düşüyor. Çocuğunu dışarıya çıkartmayan ve evde olmasını isteyen aileleye obeziteyle ilgili eğitim çalışmaları verilmeli. Çocuklara yönelik spor tesisleri çoğalmalı. Obezitenin temellerinin çocuk yaşlarda atıldığı unutulmamalı."
 
Atabek, şeker metabolizmalarında da bozukluklar yaşanabilen, ergenlik öncesinde şeker hastalığına yol açan rahatsızlığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin yurt çapına yayılarak bir an önce alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

NTV