Ozanlardan tepki!

KARS Hükümet Konağı karşısındaki 3 aşık heykelinden Şeref Taşlıova'ya ait heykelin sazının 9'uncu kez kırılması, halk ozanlarının tepkisine neden oldu.

Ozanlardan tepki!
30 Nisan 2016 Cumartesi 12:36 tarihinde eklendi.
KARS Hükümet Konağı karşısındaki 3 aşık heykelinden Şeref Taşlıova'ya ait heykelin sazının 9'uncu kez kırılması, halk ozanlarının tepkisine neden oldu.
 
İnönü Caddesi'nde Kafkas Kültürleri Festivali kapsamında 2008 yılında dönemin Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu tarafından yaptırılan Aşık Şenlik, Murat Çobanoğlu ve Şeref Taşlıova'ya ait heykellerden Taşlıova'ya ait olan, süreklı saldırıya uğruyor. Şeref Taşlıova'ya ait heykelin sazının sapının her seferinde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce 9'uncu kez kırılmasına bir anlam veremediklerini ifade eden Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Karslı Ozan Mahmut Karataş, şöyle dedi:
 
"Kars'ın sembolü olan ve Kars'ı dünyaya tanıtan halk aşıklarına yapılan saldırı çok üzücü. Şeref Taşlıova’nın heykeline yapılan saygısızlıktır ve aşıklığa bir hakarettir. Bu olayı 'cinayet' gibi görüyorum. Bu heykellerin kime ne zararı var? Aşıklar bu şehrin temel taşı, kültür kaynağıdır. Bu olayı gerçekleştirenleri şiddetle kınıyorum. Yetkililerin artık bu konuyla ilgilenmelerini, mobese kayıtlarına bakılarak suçlularının bulunmasını istiyoruz. Bir heykel, 9 kez zarar görüyorsa, bunun kazayla falan ilgisi yoktur. Bu işte bir kasıt var." 
 
Karslı aşık Arif Tellioğlu ise Çıldırlı Devlet Sanatçısı Aşık Şeref Taşlıova'nın ömrünü aşıklık geleneğine ve sanatına verdiğini söyledi. Tellioğlu, "Aşık Taşlıova, bir dörtlükte diyor ki: ‘Deli gönlüm dost elinden selamı kesme sakın/ Muhannetin kapısına ayağın basma sakın/ Dünyada öyle söz var ki ok gibi deler geçer/ Kendi sözü kendi bilmez adamdan küsme sakın.’ Bunu Kars halkı yapmıyor. Yapanların ortaya çıkarılmasını istiyoruz" dedi. 
 
Öte yandan Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı Kars İl Başkanı Murat Şanlı ve Başkan Yardımcısı Murat Akçelik de sanata ve sanatçıya yapılan saygısızlığı eleştirdiler.
 
NEDEN BİZİ KIRIYORLAR?
 
Karslı Ozan Mahmut Karataş, bu olay üzerine 'Neden bizi kırıyorlar' başlıklı şu dizeleri yazdı: 
 
Bizler Kars’ın sembolüyüz, neden bizi kırıyorlar
 
Biz barışın temeliyiz, neden bizi kırıyorlar.
 
Kırıyorlar kırıyorlar, neden bizi kırıyorlar.
 
x x x 
 
Feleğinen kurduk dava, ne ev bark var ne de yuva,
 
Üstadımız Taşlıova, neden bizi kırıyorlar
 
Kırıyorlar kırıyorlar, sazımızı kırıyorlar.
 
x x x 
 
Bizler ettik bunca çaba, emeğimiz olmaz heba,
 
Pirimizdir Şenlik Baba, neden bizi kırıyorlar?
 
Kırıyorlar kırıyorlar, sazımızı kırıyorlar.
 
x x x 
 
İhtiyarım gençlik çağlı, dindirme yüreğim dağlı,
 
Üstadımız Çobanoğlu, neden bizi kırıyorlar?
 
Kırıyorlar kırıyorlar, saza zara veriyorlar.
 
x x x 
 
Der Mahmut’um anıyorum, içten içe yanıyorum,
 
Yapanları kınıyorum, neden bizi kırıyorlar?
 
Kıranları kınıyorum, neden bizi kırıyorlar.