Özbekistan’ın tahıl rekoltesi 8 milyona dayandı

Özbekistan’da bu yıl gerçekleşen tahıl rekoltesi son yılların en yüksek seviyesine ulaşarak 8 milyon tona dayandı.

Özbekistanın tahıl rekoltesi 8 milyona dayandı
20 Temmuz 2013 Cumartesi 11:43 tarihinde eklendi.

Daha çok pamuk üretimiyle dikkatleri üzerine çeken Özbekistan’da bu yılki tahıl rekoltesinin 7 milyon 610 bin ton olarak gerçekleştiği bildirildi. Tahıl üretiminin önemli kısmını buğday oluşturuyor. Bu miktarın ne kadar olduğu konusunda ise bilgi verilmedi.

Ülkedeki tahıl hasadının başarıyla tamamlanması ve rekoltenin beklenen rakamın üzerinde gerçekleşme vesilesiyle Cumhurbaşkanı İslam Kerimov bir kutlama mesajı yayımladı. Mesajında çiftçileri kutlayan Kerimov, "Fedakar ve helal emeğiniz için sizi tebrik diyorum" dedi.

Özbekistan’daki tahıl rekoltesi 2011’de 6 milyon 800 bin ve 2012’de 7 milyon 200 bin ton olarak kaydedilmişti. Özbekistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılıp bağımsızlığını ilan ettiği 1991’lerdeki tahıl rekoltesi 940 bin ton dolayında seyrediyordu.

Son yıllardaki bu tahıl üretimi atağıyla dışa olan bağımlılığını en azami dereceye indirmeyi hedefleyen Özbekistan, 30 milyonu geçen nüfusuyla bölgede tahıl tüketiminin en fazla olduğu ülke konumunda. Özbekistan, yıllık tahıl üretimine göre doğan tahıl ihtiyacını daha çok Kazakistan ve Rusya’dan karşılıyor.
 


CİHAN