Özel okullarda da ''okul sütü'' dağıtılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Okul Sütü Projesi kapsamında, 200 mililitrelik süt dağıtımının 2012-2013 eğitim öğretim yılında da devam edeceğini belirterek, bu yıl özel okulların da proje kapsamına alınacağını bildirdi.

Özel okullarda da okul sütü dağıtılacak
21 Eylül 2012 Cuma 13:21 tarihinde eklendi.

 

Eker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk ve AA editörlerini ağırladı. 
     
Okul Sütü Programı'nın devam edeceğini bildiren Eker, programın birinci amacının çocukların sağlıklı beslenmesine katkı sağlamak olduğunu vurguladı. 
     
Öncelikle çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesi ve süt içme alışkanlığı kazanmasını amaçladıklarını dile getiren Eker, ''Tabii burada uygulamayla ilgili şöyle bir şey var. Malum Türkiye, ihale vs. süreci... Geçen sene bir defalığına, çok acil olarak, ihale kanununun verdiği imkanla, bir usul ile yapıldı, ama bu sene o imkana sahip değiliz. Şu anda karar verildi. Onun ilanı, ihalesi vs. yapılacak. Okul sütü, bu tamamlandığında başlar'' diye konuştu. 
     
Okul sütünün haftada kaç gün verileceğiyle ilgili bir anket çalışması yapıldığını, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ile de görüşmelerinin olduğunu dile getiren Eker, şunları kaydetti: 
   
 ''Uygulama pratiği açısından, sevk idare açısından, haftanın 5 günü, haftanın 3 günü mü, gün aşırı vs. olmak kaydıyla, daha uygun bir dönemde yapılabilmesiyle ilgili, şu anda bunun çalışması yapılıyor. Ama Okul Sütü Projesi devam ediyor. Bu öğretim yılında uygulanacak. 2012-13 öğretim yılı içinde yine aynı şekilde 200 mililitrelik kutu sütler sağlanacak.'' 
     
-Ayran da verilebilir mi araştırması yapılıyor- 

Geçen dönem basında, ''süt zehirlenmesi, zehirli süt veya bozuk süt'' şeklinde birtakım yayınlar yapıldığını hatırlatan Eker, ''Tekrar söylüyorum, bir tek zehirlenme vakası olmadı''dedi. 
     
Eker Şöyle devam etti: 
   
 ''Bir tane bir doktorumuzun, bir sağlık kuruluşumuzun 'bu sütten dolayı zehirlendi' dediği çocuğumuz yok. Her ile, her okula gönderilen sütün partilerinden numune alındı. Binlerce süt numunesinin laboratuvarlarda analizi yapıldı. Bir tanesinde hastalık yapıcı yani zehirlenmeye yol açıcı bir bakteriye, mikroba rastlanmadı. Ama bazı çocuklarımızın ya daha önce süt içmemiş olmasından ya da az içmiş olmasından ötürü veya çocuklarımızın mide bağırsak sistemlerinin hassas olmasından ötürü birtakım reaksiyonları, şikayetleri oldu, bulantı, kusma gibi. Onlarla ilgili olarak yerine ayran verilebilir mi verilemez mi onun da şu anda araştırması yapılıyor. Yani pratiği var mı yok mu- Çünkü ayran uzun ömürlü süt gibi değil. Muhafaza şartları ve tüketimi itibarıyla o pratik olarak mümkünse düşünülebilir.'' 
     
Özel okullar da kapsama dahil edildi- 
     
Bakan Eker, bir soru üzerine, ''Özel okulları da bu sene kapsayacağız'' dedi. 
     
Süt arzında bir sıkıntı olmayacağına işaret eden Eker, ''Önce çocuklarımızın sağlıklı ve dengeli beslenmesi önemli. Tabii bu tek amaçlı değil, diğer amaçlara da hizmet ediyor. Diğer amaçlar neler- Birisi, üreticilerimizin ürettiği sütün bir şekilde tüketilmesine yardımcı olmak. Bir başka boyutu da endüstri ve sanayiyle ilgili. Sonuçta milyonlarca, yüz milyonlarca kutu süt imalatı yapılacak, süt sanayine de gıda sanayine de onun yan sanayisine, hatta lojistiğe de birçok paralel sektörü de harekete getirecek yararlı bir proje'' diye konuştu. 
     
Eker, okul sütü projesinin ihale sürecinin olacağını, ilana çıkılacağını, bunun başlamasının 2-3 ayı bulacağını ve başladığı noktadan yıl sonuna kadar da devam edeceğini bildirdi. 
     
Okul Sütü Projesi'nde geçen yıl yaklaşık 75 milyon lira ayrıldığını anlatan Bakan Eker, ''Bu sene, bunun 120-130 milyon civarında olabileceği hesaplanıyor'' dedi.