Özel yetkili mahkemelere Gürüz ayarı

Özel yetkili mahkemelerle (ÖYM) ilgili düzenlemede tutuklama ile ilgili bir ayar yapılacak. Kararda eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanmasının etkili olduğu bildirildi.

Özel yetkili mahkemelere Gürüz ayarı
29 Haziran 2012 Cuma 08:46 tarihinde eklendi.

 

Hükümet, ÖYM’leri kaldıracak düzenlemeyi son aşamaya getirdi.
 
AK Partili hukukçu kurmayların yaptıgı çalışmada ÖYM’ler, Ergenekon ve Balyoz gibi mevcut davaları bitirdikten sonra kapanacak.
 
Darbe ve terör iddialarına ÖYM’lerin yerine kurulacak olan bölge terör mahkemeleri bakacak.
 
TUTUKLULUK SÜRESİNE DÜZENLEME
AK Partili hukukçular yeni mahkemelerin ÖYM’lerle ilgili sıkça yapılan tutukluluk şikayetlerine yol açmaması için ince bir ayar da yapıyorlar.
 
Özellikle 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün durumunun kararda etkili olduğu öğrenildi.
 
TALİMAT ERDOĞAN’DAN
Başbakan Erdoğan’ın durumla ilgili rahatsızlığını arkadaşlarına ilettiği ve bu tür tutuklamaların vicdanları zedeledigi görüşünü dile getirdiği öğrenildi.
 
Bu yüzden yeni mahkemeler kaçma ve delil karartma riski olmayanları tutuklanmayacak. Bu ibareye muhalefetin de destek vermesi bekleniyor.
 
CUMARTESİ GÜNÜ MECLİS’TE
Düzenlemenin Cumartesi günü Mecliste ele alınacak 3. Yargi Paketi’ne bir önergeye eklenmesi bekleniyor.
 
AİHM DAVALARI DÜŞECEK
Tasarının yasalaşması durumunda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde Türkiye aleyhine uzun tutukluluk nedeniyle açılan 3 bin 500 civarında davanın da düşeceği hesaplanıyor.

NTV