Özel yetkili savcılara 'ayar'

Hükümet, MİT’çilerin ifadeye çağırması ile ortaya çıkan krizin yasal düzenleme yapılarak aşılması için çalışma başlattı.

Özel yetkili savcılara ayar
10 Şubat 2012 Cuma 08:27 tarihinde eklendi.

 

Hükümet eski ve görevdeki MİT müsteşarlarını bir anda “terör şüphelisi” konumuna sokan mevzuatta değişiklik yapılması için de harekete geçmeye karar verdi. Düzenlemenin gerçekleşmesi durumunda, halen Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ’un dosyasının da etkilenebileceği konuşuluyor.
 
GÖREV ALANI DARALTILACAK: 
 
İddialara göre, ilk etapta özel yetkili savcılıklar ve mahkemelerin görev alanını ve yetkilerini düzenleyen CMK(Ceza Muhakemesi Kanunu)’nın 250. maddesinde önemli değişiklikler yapılacak. Bu maddede, “katalog suçlar”da sınırlamaya gidilmesi ilk etapta düşünüler değişiklikler arasında.
 
BAKAN’DAN İZİN FORMÜLÜ: 
 
Katalog suçların sayısının azaltılmasının yanı sıra bazı durumlarda özel yetkili savcılıkların soruşturma açması için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması formülü de masaya yatırılan alternatifler arasında yer aldığı belirtiliyor.
 
“GÖREV SUÇU” İSTİSNASI: 
 
Özellikle 251/1. maddedeki “Suç görev sırasında veya görevden dolayı işlenmiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılır” hükmünün bazı kamu görevlileri açısından istisna olacak biçimde değiştirilmesi bekleniyor.

Vatan Gazetesi