''Özgür bırakmak sorunlara yol açıyor''

Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Osman Amil, özellikle ailelerin çocuklarını özgür bırakmasının, sonu alınamaz problemlere yol açtığını dile getirerek, “Bu konuda orta yolu tutmak çok önemli. Çocuğu ne adam yerine koymayıp etkisizleştirmek ne de aşırı önemseyip krallaştırmak doğru değil.” dedi.

Özgür bırakmak sorunlara yol açıyor
16 Ocak 2014 Perşembe 16:40 tarihinde eklendi.

Çocukları yetiştirme adına anne babaya düşen görevlerin neler olduğunu anlatan Melikşah Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Osman Amil, şu bilgileri verdi: “İdeallerindeki konusu çok önemli. Çünkü insanlar kendilerini görmek istedikleri noktada olmak için çocuklarını bu yönde yetiştirmeye çalışmaktadır. Bu, meslek seçimlerine de yansıyor, davranış tutumlarına da. Bu şekilde tarihsel sürece de baktığımızda son 10 yılda bu davranışlarda problemlerin geliştiğini görüyoruz. Özellikle ailelerin çocuklarını özgür bırakmasının sonu alınamaz problemlere yol açtığını görüyoruz. Bu konuda orta yolu tutmak çok önemli. Çocuğu ne adam yerine koymayıp etkisizleştirmek ne de aşırı önemseyip krallaştırmak doğru değil."

Amil, anne babanın çocuğun daha iyi yetişmesindeki tutumlarının önemli olduğuna işaret ederek, “Bizim özellikle üzerinde durduğumuz üç tip tutum var; bunun birincisi koruyucu anne baba dediğimiz, çocuğun her şeyini yaptığı ona hiçbir şey yapmadığı çocukta özgüven gelişimini engelleyen koruyucu bir tutumdur. Bu çocuğa özgürlük vermediği gibi hayallerini de ellerinden almaya başlıyor. Çok güzel bir söz var, “Çocuğun hayallerini yıkmak için her istediğini alın her isteğini yapın.” Bir diğer anne baba tutumu ilgisiz anne baba tutumudur. Bu tutuma göre çocuğu hiç yerine koyan, onunla ilgilenmeyen, sınırsız özgür bırakan, onun istediklerine çok cevap vermeyen tutumdur. Bu tarz tutuma sahip olan anne babaların çocuklarının ilerleyen yaşlarda problemli olma olasılığı yüksektir. Bunlar takıntı hastalığı, şiddet eğilimli davranışlar, arkadaş problemleri gibi davranışsal problemler olabilir. Bu tip tutumdan anne babalar kesinlikle kaçınmalıdır. Bir diğer tutumsa demokratik yolu tutan orta yol tutumudur. Bu tutumda anne babalar çocuğu daha destekleyici, kararlarını destekleyici, çocuğun desteklendiği daha çok kararların ortak alınmasına yönelik bir davranış tutumudur. Anne ve babalardan özellikle demokratik tutumu takınmalarını bekliyoruz. Yapılan çalışmalar sonucunda demokratik anne baba tutumlarının çocukların hem kişisel başarılarını desteklediği hem de okul başarısına gelecek adına olumlu katkılar yaptığı görülmüştür.” diye konuştu.

Olumlu davranışları oluşturmak için anne ve babaların en başta yapmaları gerekenin tutarlı olmak olduğunu ifade eden Amil, “Çünkü annenin olur dediğine baba olmaz, babanın yap dediğine anne yapma derse çocuk anne baba arasında tutarsızlık görecektir. Ve hangi işini kime yaptırabiliyorsa onu tercih edecektir. Çok şahit oluruz anne kızar çocuk baba baba diye ağlar çünkü işini babaya yaptırmaya çalışıyordur. Fakat çocuk bilse ki bunu yapsam anne babam aynı tavrı takınır. Bu şekilde anne baba iyi bir model olacaktır.” şeklinde bilgi verdi.
 


CİHAN