''Özgürlüklerden geriye adım atılması söz konusu değildir''

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İnternetle ilgili çıkan yasada sıkıntılı durumları meclise göndererek düzeltilmesini sağladığını hatırlattı.

Özgürlüklerden geriye adım atılması söz konusu değildir
07 Mart 2014 Cuma 14:55 tarihinde eklendi, 1.225 kez okundu.

Gül, Başbakan Erdoğan’ın ‘Seçimden sonra Facebook ve Youtube gibi sosyal paylaşım sitelerini kapatmayla ilgili söylemini de şöyle değerlendirdi: “Youtube, Facebook gibi platformlar dünyanın her tarafında geçerli olan şeyler. Bunların kapatılması gibi bir şey de söz konusu olmaz. Takibi yapılır ama herhangi bir şekilde geriye gidiş Türkiye’de söz konusu değil. Özgürlüklerin genişletilmesiyle ilgili yaptığımız reformlarla hep gurur duyuyoruz. Bunlar daha da ileriye gidecektir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cuma namazsını Tarabya Cemal Yazgan Niyet Camii’nde kıldı. Namaz çıkışında gazetecilerin sorularını cevaplayan Gül, sosyal paylaşım sitelerinin kapatılmak istenmesiyle ilgili soruya özgürlükleri hatırlatarak şöyle cevap verdi: ”Hiç kimse de böyle bir şeyi de zaten özlemez Türkiye’de. İnternetle ilgili çıkan yasayı da biliyorsunuz. Bu yasa da bazı sıkıntılı durumlar vardı. Daha sonra dikkat çekmem üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi de bütün bu noksanlıkları düzelttiler. Youtube, Facebook gibi platformlar dünyanın her tarafında geçerli olan şeyler ve bunların kapatılması gibi bir şey de söz konusu olmaz. Yalnız bu platformlarda herhangi bir şekilde suç işlenirse birisine hakaret ya da birisinin özel hayatına saldırı söz konusu olursa mahkeme kararıyla bunlar tabi ki kapatılır. Gerçek ortamda suç neyse sanal ortamda da suç aynıdır. Takibi yapılır ama herhangi bir şekilde geriye gidiş Türkiye’de söz konusu değil. Özgürlüklerin genişletilmesiyle ilgili yaptığımız reformlarla hep gurur duyuyoruz. Bunlar daha da ileriye gidecektir.”

UZUN TUTUKLULUK HAKSIZLIK

İlker Başbuğ’la ilgili Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararı değerlendiren Gül, “Konuyla ilgili başından beri uzun tutukluluğun haksızlık olduğunu ve cezaya dönüştüğünü hep söylerim. Ayrıca tabi ki eski bir Genel Kurmay Başkanı Sayın Başbuğ’un müracaatının Anayasa Mahkemesi’nin oy birliğiyle almış olmasını da doğrusu çok değerli bir karar olarak görüyorum. Eminim ki ilgili mahkemeler bütün bunları dikkate alarak prosedür neyse onu yapacaklardır.” dedi.

Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 5 yıldan fazla tutuklu olanların dilekçeyle başvuru yapabileceğini açıkladı. Tahliyeler de bekleniyor. Son karar için ne diyeceksiniz? Sorusuna, Gül şöyle cevap verdi: “Bununla ilgili bir şey diyemem çünkü bunlar hukukçuları, mahkemeleriyle ilgilileri ilgilendiren bir konu. Konuyla ilgili fikir beyan etmem doğru olmaz. Detayını bilmiyorum.”

Bir gazetecinin, “TİB’de yapılan soruşturma kapsamında 2012 ve 2013’te 5 bin 900 kişinin dinlenildiği belirlenmiş. Bunla ilgili ne düşünüyorsunuz? Sorusuna karşılık, konuyu bilmediğini ifade eden Gül, Kırımla ilgili sorulan soruya geçti. Gül, “Ukrayna da Rusya da Türkiye’nin Karadeniz’den komşuları olan iki ülke. Karadeniz’de ve bölgemizde bir tırmanmanın gerginliği hiçbir zaman istemeyiz. Bu konuyu her seviyede çok yakından takip ediyoruz. Özellikle Kırım’da Türk asıllı Müslüman bir nüfus var. Bizleri tabi ki yakından ilgilendiriyor. Bu konuların tırmanmadan görüşülerek konuşularak, uluslararası hukuk ve anlaşmalar çerçevesi içerisinde ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içerisinde çözümü için hep gayret ediliyor. Türkiye olarak biz de elimizden gelen her türlü katkıyı veriyoruz.” şeklinde konuştu.
 


CİHAN