Özyeğin'e, Rusya'daki bankasını sattıran uçak

Türk bankacılığının duayeni Hüsnü Özyeğin’in Rusya’daki bankasını satışa çıkarmasının ardındaki asıl nedenin Rusya’nın Temmuz 2014’te Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağını düşürmesine yönelik iddia olduğu öğrenildi.

Özyeğine, Rusyadaki bankasını sattıran uçak
11 Şubat 2016 Perşembe 07:49 tarihinde eklendi, 4.490 kez okundu.
Türk bankacılığının duayeni Hüsnü Özyeğin’in Rusya’daki bankasını satışa çıkarmasının ardındaki asıl nedenin Rusya’nın Temmuz 2014’te Malezya Havayolları’na ait yolcu uçağını düşürmesine yönelik iddia olduğu öğrenildi. Hatırlanacağı üzere Amsterdam’dan Kuala Lumpur’a giden uçağın düşürülmesi sonucu 298 kişi yaşamını yetirirken, bu yolcuların 196’sının Hollanda vatandaşı olduğu açıklanmıştı. Peki bu olayın Özyeğin’in Credit Europe Bank Rusya’yı satışa çıkarmasıyla ilgili bağlantısı ne?
 
RUSYA'DAKİ TÜRK BANKASINA TALİP OLDU! RUSYA'DAKİ TÜRK BANKASINA TALİP OLDU!
 
Öncelikle hemen şu bilgiyi verelim. Credit Europe, Rusya’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre yüzde 99.99 hissesi, Özyeğin’e ait olan Hollanda merkezli Credit Europe Bank’a ait. Hollanda ve Rusya’daki bankacıların verdiği bilgiye göre, söz konusu uçak kazasının ardından Hollanda otoriteleri, merkezi Hollanda’da bulunan ve Rusya’da da varlıkları olan şirketlere belli koşulları zorunlu tutuyor. Bankacıların verdiği bilgiye göre, oldukça sıkı olduğu bilinen Hollanda otoritesi, bu şirketlere özetle, ‘Bünyenizdeki Rusya varlıklarını ya satın ya da bilançonuzda yüzde 100 karşılık ayırın’ diyor. Credit Europe Rusya’nın, Haziran 2015 bilançosuna göre toplam varlıkları 1.8 milyar doları aşıyor. Bu rakamın Credit Europe Bank’ın bilançosu içinde çok büyük bir yer teşkil ettiğine dikkat çeken ve bilançoyu ciddi etkileyeceğini belirten bankacılar, bu nedenle bankacılık duayeni Özyeğin’in Rusya’daki bankayı satma kararı aldığını belirtiyor.
 
 
‘HOLLANDA’DA OTORİTE ÇOK SIKI’
 
Sadece Hollanda’da 150 şubesi bulunan ve 11 ülkede faaliyet gösteren Credit Europe Bank’ın toplam varlıkları 8.5 milyar Euro’yu aşıyor. Hollanda’da özellikle bankacılık otoritesinin çok ‘sıkı’ olduğunu belirten bankacılar, benzer uygulamaların geçtiğimiz aylarda da görüldüğünü belirtiyor. Bankacılara göre, bu zorunluluk olmasaydı, Hüsnü Özyeğin, farklı sektörlerde de faaliyet gösterdiği Rusya’daki, 4.5 milyon müşterisi olan bankasını satışa koymayacaktı.

Habertürk