Paket 56 maddeye çıkıyor!

Uzmanların uzlaştığı 8 madde benimsenirse yeni anayasa taslağında tam mutabakatla yazılan madde sayısı 48’den 56’ya yükselecek.

Paket 56 maddeye çıkıyor!
29 Temmuz 2013 Pazartesi 10:05 tarihinde eklendi.
Yeni Anayasa taslağının yazım çalışmaları, bugün TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında gerçekleştirilecek toplantıyla yeniden start alıyor. 
 
Çiçek’in, liderler turu sayesinde çalışmalarının sürdürülmesine karar verilen Uzlaşma Komisyonu, bugünkü toplantısıyla yeni anayasa yazımına kaldığı yerden devam edecek. Liderler turunun ardından Uzlaşma Komisyonu’nda 26 Temmuz’a kadar partilerin uzmanlarının temel hak ve özgürlükler ile yargı bölümünde üzerinde mutabakat sağlanamayan maddelerin üzerinden geçerek “uzlaşma” araması karara bağlanmıştı.
 
Uzmanlar bu çalışmalarını geçtiğimiz Perşembe günü tamamlayıp, üyelere gönderdi. Uzmanların çalışması sonucu Temel Hak ve Özgürlükler bölümünden 7, Yargı bölümünden de 1 maddedeki parantezler kaldırılarak toplam 8 madde uzlaşılabilir hale getirildi.
 
Komisyonda şu ana kadar tam mutabakatla yazılan 48 maddeden 35’i temel hak ve özgürlükler bölümündeydi. Temel hak ve özgürlükler bölümünün toplamda 59 madde olması öngörülüyor. Uzmanların mutabakat sağladığı maddeler üzerinde komisyon da uzlaşma sağlarsa, temel haklar bölümünde toplam 42 maddede tam uzlaşma sağlanmış olacak. Anayasa taslağında toplamda uzlaşma ile yazılan madde sayısı da 56’ya yükselecek. Temel Hak ve Özgürlükler bölümünde aralarında “eşitlik”, “haberleşme özgürlüğü”, “din vicdan inanç özgürlüğü”, “eğitim öğretim hakkı”, “Hak arama hürriyeti (özgürlüğü) ve adil yargılanma hakkı”, “vatandaşlık”, “siyasi parti hürriyeti” maddelerinin de yer aldığı kalan 17 madde üzerinde komisyon üyeleri uzlaşma arayışlarını sürdürecek.
 
Toplantıda CHP’liler uzlaşılan maddelerin artması için AK?Parti’nin başkanlık sistemi önerisinden vazgeçmesini isteyecek.
 
Çiçek işi sıkı tutuyor
 
Yeni anayasa çalışmalarının sürdürülebilmesi için büyük çaba harcayan, lidrlerle görüşen TBMM Başkanı, Cemil Çiçek liderlerden bir kez daha “ek çalışma süresi” almasının ardından temposunu yeterli görmediği komisyonun daha hızlı ve üretken çalışması için bu kez işi sıkı tutuyor. Bugünkü toplantıya bizzat katılacak olan TBMM?Başkanı Çiçek, geçtiğimiz hafta komisyonun dört partiden oluşan üyelerine “Herkes hazırlıklı gelsin” mesajını da iletti.