"Paketin kaderini Öcalan belirleyecek"

Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen ‘İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nı görüşen Meclis Adalet Komisyonu, çalışmalarına yarın devam edecek.

29 Mart 2013 Cuma 00:27 tarihinde eklendi.

 

Bugünkü toplantıda söz alan CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, “Paketin kaderinin bizim tarafımızdan değil Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler sonucunda belirleneceğine inanıyorum.” dedi. 
 
Meclis Adalet Komisyonu’nda, kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen ‘İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşüldü. Bugünkü toplantıda maddenin tümü üzerinde konuşmalar yapıldı. Muhalefet milletvekilleri, pakette tutuklu vekiller ve uzun yargılama süreçlerine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmamasını eleştirdi. 
 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, paketin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin gözünü boyamaya yönelik olduğunu savundu. “Bu bir kese kağıdı. Bunun için dolacak. Paketin kaderinin bizim tarafımızdan değil Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler sonucunda belirleneceğine inanıyorum.” dedi. Öztürk, Terörle Mücadele Kanunu’nun halk ile mücadele eder hale geldiğini ileri sürerek, “Böyle bir kanunun yürürlükte kalmasının anlamı yoktur. Terörle mücadeleden müzakere aşamasına geçildi ise zaten gerek yok. Onunla ilgili önergemiz var. Bunu kaldıramaz lamız. Önerge olarak komisyona sunacağım.” şeklinde konuştu. 
 
CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz da, tasarı ile terör örgütünün meşrulaştırıldığını söyledi. CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise “220. maddenin 8. fıkrası bir garabettir. O maddeyi tümüyle kaldırmak lazım. Şöyle düşünün. Kadın satıcılığı yapan bir örgütün reklamını yapmak suç teşkil etmiyor. Çünkü cebir – şiddet yok. Bir örgüt var çok iyi kadın satar, uyuşturucu madde tedarik eder diye… Ancak 215. maddeden cezalandırabilirsiniz. 215. Maddedeki suçun da alt sınırı belirtilmediği için düşük ceza verilecektir.2 yıla kadar hapistir. Yani sırf o maddeler ile uyum sağlama anlayışı içinde cebir ve şiddeti 220’ye 8’e koymak çok anlamsız hale gelmiştir. Artık gazete köşelerinde bu tip suç örgütlerinin reklamları yapılabilir duruma gelmiştir. Bir olasılık var.” dedi. 
 
Konuşmaların ardından, komisyon çalışmalarına yarın saat 10:30’da tekrar başlamak üzere ara verdi.

CİHAN