Pakistan ve Azerbaycan yeni yıla coşkuyla girdi

31 Aralık'ı Azerbaycanlıların Hemreylik Günü ve Yeni yıl bayramı olarak çifte bayramla kutlayan Azerbaycanlılar gün boyu çeşitli konser etkinlikleriyle eğlendi.

Pakistan ve Azerbaycan yeni yıla coşkuyla girdi
31 Aralık 2012 Pazartesi 23:12 tarihinde eklendi, 1.065 kez okundu.

 

Pakistan'ın başkenti İslamabad'da Cinnah Meydanı'nda toplanan halk yeni yılı kutladı. 
 
2013'ü karşılayan bin kadar kişi yeni yıla müzik eşliğinde dans ederek girdi. 
 
Kutlamalar havai fişek ve ışıklı balon gösterisiyle sona erdi. 
 
Başkente akaryakıt istasyonlarında benzin olmaması nedeniyle kutlamalara katılım önceki yıllara göre düşük oldu. Kutlama meydanında elektriğin kesik olması da tepkiye yol açtı. 
     
Azerbaycan
     
Azerbaycan yeni yıla, geniş halk kitlelerinin büyük coşkuyla katıldığı etkinliklerle girdi. 
 
Azerbaycanlılar, yeni yılı kutlamak için başkent Bakü'nün Hazar denizi kıyısındaki parkta bir araya geldi. 
 
 
Akşam saatlerinden itibaren Denizkıyısı Park'taki saat kulesi yanında toplanan Azeriler, Türkiye saati ile 22.00'de yeni yıla ''merhaba'' diyerek, Bakü Valiliğinin düzenlediği ve 10 dakika süreyle şehrin semasını aydınlatan havai fişek gösterisini coşkuyla seyretti. 
 
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev yeni yıla dakikalar kala yayımladığı kutlama mesajında, 2012 yılında Azerbaycan'ın önemli başarılar elde ettiğini ve birçok alanda büyük mesafeler katettiğini söyledi. 
 
Azerbaycan'ın uluslararası düzeyde gelişme kaydettiğini ve otoritesinin arttığını ifade eden Aliyev, Ermenistan işgali altında bulunan topraklarda ''statüko''nun devam edemeyeceğini ve işgalin sona erdirilmesi gerektiğini belirtti. 
 
Dünya kamuoyunun Azerbaycan'ın arazi bütünlüğünü koruması düşüncesini paylaştığını da vurgulayan Aliyev, Ermenistan devletinin Azerbaycan toprağı olan İrevan Hanlığı üzerinde kurulduğunu, Azerbaycan toprakları üzerinde ikinci bir Ermeni devletine izin vermeyeceklerini vurguladı. 
 
2012 yılında Azerbaycan'ın ekonomik enerji alanında da başarılara imza attığını bildiren Aliyev, Türkiye ile imzalanan TANAP projesinin bu yılın en önemli başarısı olduğuna dikkati çekti. 
 
Aliyev, 57. Eurovizyon Şarkı Yarışması ve uluslararası düzeydeki etkinliklere ev sahipliği yapan Azerbaycan'ın, 2012 yılındaki bir diğer önemli başarısının da 2015 yılında ilk defa düzenlenecek Avrupa Olimpiyat Oyunları'nın organizasyonunu üstlenmesi olduğunu sözlerine ekledi.