Pakistan’da Aşk-ı Memnu isyanı

Pakistan’da yayınlanan Aşk-ı Memnu dizisi ülkede büyük bir tartışmayı beraberinde getirdi. Dizinin örf ve adetlerine uymadığını savunan vekiller, televizyon denetleme kurumunu göreve çağırdı

Pakistanda Aşk-ı Memnu isyanı
19 Aralık 2012 Çarşamba 09:11 tarihinde eklendi.

Türkiye’de yayınlandığında milyonları ekran başına kilitleyen Aşk-ı Memnu’nun etkisi dizi sona erdikten sonra da Ortadoğu ve Balkanlar’da hissedilmişti. Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’un başrollerini üstlendiği dizi dün Pakistan’ı karıştırdı. Vekiller bir basın toplantısı düzenleyerek Urduca yayınlanan dizinin Pakistan halkının örf ve adetlerine uymadığını açıkladı. Komite, “Türk ve İspanyol yapımı diziler bizim adetlerimize uygun değil” diyerek televizyon kanallarını ve televizyonların kontrol mekanizması PEMRA’yı topa tuttu. Vekiller, “PEMRA herşeyi yayınlıyor. Buna karşı gelmek istediğimizde ise mahkemeler karşımıza çıkıyor”?dedi.

İhlal edenler cezalandırılacak
 
Dr. Saeeda Ikbal, “Denetimler çok yetersiz kalıyor. Yabancı yayınların denetimi hiç iyi değil. Hint yapımı eğlence programlarını yasaklayan denetim kurulu neden Türk ve İspanyol dizileri yayından kaldırmıyor” ifadesini kullandı. PEMRA yetkilileri ise “Bu dizilere yasak geldi. Mahkeme tarafından da onaylandı ama Sindh mahkemesi bu karara itiraz ederek yasağı kaldırdı” açıklamasını yaptı. PEMRA’nın başkanı Abdullah Cabbar ise, “Sadece yabancı programlar değil yerli programlar da denetimden kaçıyor. Lahore ve İslamabad’daki mahkemeler elimizi kolumuzu bağladı” diyerek yaşadığı çaresizliği anlattı. Enformasyon Bakanı Chaudhry Raşit ise “‘Kanallar reklam için bu yola başvuruyor. Sadece %10 yabancı yapım kullanılabilir. Bunu ihlal edenler cezalandırılacak”?açıklamasını yaptı.
 
Aşk-ı Memnu 2011’de Afganistan’da Taliban’ın tepkisini çekmişti. Dizinin ahlaksız olduğunu açıklayan Taliban, programın yayınlandığı kanalı bombalama tehdidinde bulunmuştu.