Pandanın İspanya'da akrabası bulundu

Bilim insanları, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan dev pandaların, milyonlarca yıl önce İspanya’da yaşamış olan bir ayı türüyle akraba olduğunu ortaya çıkardı.

Pandanın İspanyada akrabası bulundu
31 Mayıs 2012 Perşembe 13:05 tarihinde eklendi, 1.798 kez okundu.

 

Agriarctos beatrix adı verilen ayı türünün, İspanya’nın ormanlarında 11 milyon yıl önce yaşadığı belirtildi. Bilim insanları, Agriarctos beatrix’in, dev pandaların evrimsel sürecinde yer alan en eski alt familyası olduğunu belirtti.
 
Ailuropodinae alt familyasının üyesi olan Agriarctos beatrix’in günümüzde hayatta kalan tek üyesi dev panda oldu. Pandaların atalarını oluşturan en nadir tür Agriarctos beatrix’e ait fosiller, Zaragoza yakınlarındaki Nombrevilla kasabasında bulundu. Bir çift diş fosili üzerinde analiz yapan bilim insanları, nadir ayı türünün, dev pandaların en uzak akrabası olduğunu tespit etti.
 
İspanya Ulusal Doğal bilimler Müzesi ve Valencia Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yaptıkları analizler sonucunda en eski pandanın neye benzediğini ortaya çıkarmaya çalıştı. Araştırma ekibinde yer alan Juan Abella şu açıklamayı yaptı:
 
“Agriarctos beatrix, dünyanın en küçük ayısı olan güneş ayısından bile küçüktü. 60 kilodan fazla geldiğini zannetmiyoruz. Sahip olduğu kürk yapısı, ilkel ayılarda ve dev pandalarda görülenlere benzerlik gösteriyor. Yemek olarak güneş ayıları gibi ağırlıklı olarak sebze ve meyve, bazen de küçük böcekler ve bal tercih ediyorlardı.”
 
 
Ursidae familyasına ait olan Agriarctos beatrix’in ormanlarda yaşadığı ve avcılığa yatkın olan kahverengi ve kutup ayılarına kıyasla daha sakin oldukları düşünülüyor. Bilim insanları, dev pandanın eski atası olan küçük ayının, düşmanlarından kaçmak için ağaçlara tırmandığını tahmin ediyor.

NTV