Panorama Bursa 1326 Müzesi

Bursa Osmangazi Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası koruyup yaşatma adına yürüttüğü çalışmalar kapsamında Panorama Bursa 1326’ü hayata geçiriyor

Panorama Bursa 1326 Müzesi
16 Mayıs 2013 Perşembe 13:51 tarihinde eklendi.

4 yıldır üzerinde çalışılan müzenin 20 milyon liraya mal olması bekleniyor.

Bursa’nın tarihi ve kültürel geçmişi, şanlı fethi ve izleyiciyi de içine alacak şekilde tasarlanan, Panorama Bursa 1326 adlı Tam Panoramik Müze ile 'Beylikten cihan devletine' giden yolculuk üç boyutlu olarak gözler önüne seriliyor.

BEYLİKTEN CİHAN DEVLETİNE

Tarihi mirası koruyup geleceğe aktarma adına bu güne kadar 145 tarihi eser, kültür merkezi ve sosyal tesisi Bursa’ya kazandıran Osmangazi Belediyesi, bu çalışmalara bir yenisini ekliyor.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Beylikten Cihan Devletine giden yolculuğun üç boyutlu resmedilerek anlatılacağı Panorama Bursa 1326 Panoramik Müze’nin temellerini attıklarını söyledi.

Dünyanın ikinci tam panorama müzesi özelliği taşıyan Panoramik Müze’nin tanıtımı Almira Otelde düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.

Toplantıda Başkan Dündar’ın yanı sıra, İstanbul, Fetih 1453 panoramik müzesini de yapan Panoramik Sanat Yapım Müzecilik A.Ş. Genel Müdürü Haşim Vatandaş ile projenin danışmanlar kurulu üyeleri, sanatçılar ve belediye başkan yardımcıları hazır bulundu.


Başkan Dündar, bu kapsamda Osmanlı Devleti’ni Cihan Devletine taşıyan Bursa’nın köklü tarihini anlatmak, canlandırmak ve gerçek ihtişamı ile gözler önüne sermek için 4 yıldır çalıştıkları belirtti.


Panoramik Müze hakkında bilgi veren Dündar, “Dünyada 30 tane panoramik müze var. Ortalama 100 yıldır var olan panoramik müzelerden en önemlileri, Osmanlı - Rus Savaşını anlatan Kırım Savaşı Panoraması, Waterloo Savaşı Müzesi, Napolyon'un Moskova Savaşı Panoraması, Plevne Müdafaası Panoraması ve Mesdag Panoraması'dır. Bizim hayata geçireceğimiz Panorama Bursa 1326, dünyadaki ikinci tam panoramik müze olacak” dedi.

3 YILDA BİTECEK

İstanbul’daki Fetih 1453 Panoramik Müze’nin dünyada ilk tam panoramik müze olduğunu ifade eden Mustafa Dündar, Bursa’da ki müzenin Ebu İshak Mahallesi’nde hayata geçirileceğini söyledi.


Panorama Bursa 1326 adlı Panoramik Müze ile Beylikten Cihan Devletine giden yolculuğu resmedeceklerinin altını çizen Dündar, “Şu anda eskiz çalışmaları yapılan müzemizin ana teması Fetih Günü olacak. 6 Nisan 1326 fetih anı tüm canlılığı ile resmedilecek. Panoramik müze 360 derece dairesel döndüğü için biz referans noktası olarak Saltanat Kapı’yı belirledik. Fethi gerçekleştiren Orhan Bey’in fetih anındaki durumu da, panoramik müzede ayrıntılı olarak tasvir edilecek. Bursa’nın varoluşunun simgesi olan değerlerimiz de panoramik müzede manevi anlamlarına uygun olarak kullanılacak. İnşallah 3 yıl sonra Bursa, kalıcı ve çok yakışacak tarihi müzeye kavuşmuş olacak” şeklinde konuştu.

Başkan Mustafa Dündar, Panorama Bursa 1326 Müzesi için, Ebu İshak Tarih ve Kültür Parkı’nda 2 bin 500 metrekarelik alanı kamulaştırdıklarını belirterek, Prof. Dr. Halil İnalcık ile birlikte, Prof. Dr. Metin Sözen, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Dilek’in birlikte yürüttüğü çalışma için bugüne kadar 10 milyon lira kaynak kullandıklarını söyledi.


Projenin toplam 20 milyon liraya mal olmasının beklendiğini ifade eden Başkan Dündar, “Müzede yer alacak 16 tabloda da beylikten cihan devletine uzanan süreç resmedilecek. Bursa’da kabri bulunan padişahların dönemlerine ait eserler ve bilgiler tablolarla anlatılacak. Balmumu heykelleri müzeye ayrı bir renk ve canlılık katacak. Bursa panoramasına koyacağımız bazı figürlerle de dönemin ekonomik ve sosyal hayatı ile ilgili çağrışımlar yaptıracağız” dedi.

Osmanlı’nın ‘İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın’ mantığını müzeye yansıtacaklarını anlatan Dündar, Şeyh Edebali, Emir Sultan, Geyikli Baba ve Somuncu Baba gibi şahsiyetlerin sözleri, felsefeleri ve öğütlerinin de müzede yer alacağını sözlerine ekledi.

Haşim Vatandaş ise İstanbul ve Çanakkale panoramik müzelerinde ki deneyimlerinden yola çıkarak ustalık eserini Bursa’ya yapacaklarını söyledi.

Ayrıca rahatsız olduğu için toplantıya gelemeyen Halil İnancık, telefonla bağlanarak görüşlerini aktardı.


CİHAN