Papalık seçim süreci başladı

16. BENEDİKTUS’un görevi bırakmasının ardından boşalan Papalık makamının yeni sahibi merak konusu olurken, Vatikan’da Konklav olarak adlandırılan seçim sürecinin ilk adımı atıldı.

Papalık seçim süreci başladı
04 Mart 2013 Pazartesi 12:15 tarihinde eklendi.

 

Tarihi duyurunun ardından ilk kez toplanan Kardinaller Meclisi, Konklav’ın ne zaman yapılacağına karar verecek. 
 
“Sede Vacante” denilen kutsal makamın boşalmasının üzerinden 4 gün geçmişken, dünyanın dört bir yanından kardinaller de yeni ruhani liderlerini belirlemek için Vatikan’a gelmeye başladı. 1 milyar 200 bin Katolik Hıristiyan’ın dikkati Vatikan’a çevrilirken, halihazırda 115 üyesi bulunan Kardinaller Meclisi ise Pazartesi sabahı Yeni Sinod Salonu’nda ilk kez bir oturum düzenledi. Akşam saatlerinde ikinci kez bir araya gelecek olan meclisin, Alman Joseph Ratzinger’in (16. Benediktus) halefinin seçileceği tarihi, 2 gün içinde belirlemesi öngörülüyor. Yeni Papa’yı seçme hakkına sahip olan kardinallerin, 80 yaşını geçmemiş olması gerekiyor. 
 
28 Şubat akşamı makamı boşaltan Emerit Papa 16. Benediktus’un giderayak geçen hafta Papalık Anayasası’nda değişiklik yapmasının üzerine, seçimlerin beklendiği gibi 15 Mart’tan sonra değil 11 Mart’ta yapılabileceği belirtiliyor. Vatikan uzmanları, iki hafta içinde Katolik aleminin yeni bir lidere kavuşacağını dile getiriyor. 
 
Kilisede pedofili, eşcinsel ilişkiler ve kara para aklama iddialarının gölgesinde, 598 yıl aradan sonra ilk kez bir Papa kendi rızasıyla görevinden feragat etme kararı almıştı. 
 
YENİ PAPA HANGİ MİLLETTEN
Polonyalı 2. Jean Paul ve Alman 16. Benediktus’un ardından yeni Papa’nın hangi milletten olacağı da merak konusu. İtalyanlar, 26 Ağustos 1978’den itibaren sadece 33 gün Papalık yapabilmiş olan 1. Jean Paul’un (Albino Luciani) ardından yeniden kendi milletlerinden bir Papa seçilebilmesini arzuluyor. 
 
Yeni nesil din adamları ise, genç ve Avrupa kıtasının dışından bir Papa’nın ancak Katolik Kilisesi’nin evrenselliğini ortaya koyacağına inanıyor. Afrika kıtasından bir seçim olacak ise bunun, Ganalı Kardinal Peter Turkson olması ihtimali güçlendiriliyor. Ancak adının bahislerde bile ön plana çıkması ve çok popüler hale gelmesi nedeniyle, Katolik din adamlarının Turkson’a oy vermeyeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Çünkü Kilise bu tür olaylara pek sıcak bakmıyor. 
 
Bir diğer ihtimal ise, dünyada yaygın olan İspanyolca’nın konuşulduğu bir ülkeden yeni ruhani liderin seçilmesi. Tüm bunların cevabı ise, Kardinallerin belki de günlerce kapanıp, dünyayla ilişkilerini keseceği Sistine Şapeli’nin bacasından çıkacak beyaz dumanın ardından ortaya çıkacak.

DHA