Papalık seçimi resmen başladı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16. Benedikt'in 28 Şubat'ta görevi bırakmasının ardından boşalan ve Papalık makamı için seçim süreci resmen başladı.

Papalık seçimi resmen başladı
05 Mart 2013 Salı 14:59 tarihinde eklendi.

 

 Dünyanın dört bir yanından gelen kardinaller, Vatikan kanunlarına göre bu süre boyunca dünya ile irtibatlarını keserek kilise içerisinde konuşulan hiçbir şeyi dışarı çıkarmamak üzerine bugün yemin ettiler.
 
Görevde kaldığı sürede 16 .Benedikt ismiyle anılan Alman asıllı Joseph Ratzinger, sağlık sorunları dolayısıyla görevi sürdüremeyeceğini açıklayıp Vatikan'daki görevini bırakarak Castel Gandolfo'daki geçici ikametgahına çekilmişti. Bunun üzerine de Vatikan tarafından Papalık Makamı'nın boş olduğunu ifade eden "Sede Vaticante" ilan edilmişti.
 
4 gündür boş olan makama yeni Papa'yı seçmek için Vatikan'a gelen 115 kardinal, bugün süreci başlatan toplantıya katılarak kilise içinde konuşulanları dışarıya çıkarmamak üzere yemin ettiler. 80 yaşın altındaki kardinallerin katılacağı Sistine Şapeli'nde düzenlenecek konklav (conclave) toplantısında en çok oyu alan kardinal Katolik dünyasının yeni Papa'sı olarak göreve gelecek.
 
Yeni Papa'nın kim olacağı hususunda çeşitli görüşler olsa da konklava katılacak kardinallerin Gana asıllı Peter Turkson gibi ismi basında çok geçen adaylara oy vermeyeceği öngörülüyor. İtalyan bir Papa seçilmesine çok düşük ihtimal verilirken dünya üzerinde en çok konuşulan dillerden biri olarak daha kucaklayıcı olması dolayısıyla İspanyol bir Papa'nın seçilmesi ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

CİHAN