Papandreu istifa etti fakat ...

Yunanistan Başbakanı Papandreu'dan beklenen istifa açıklaması geldi ancak parti liderlerinin yeni başbakan belirlermek için bir araya geldiği toplantıdan sonuç çıkmadı.

Papandreu istifa etti fakat ...
09 Kasım 2011 Çarşamba 18:13 tarihinde eklendi.

 

Yunanistan’da toz bulutu hala ortadan kalkmadı.


İlk olarak Başbakan Papandreu halka televizyondan seslendi ve istifa kararını açıkladı. Başbakanlıktan, partiler üstü bir hükümet için feragat ettiğini söyleyen Papandreu, istifasını sunmak için Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas’a gitti ve burada siyasi parti liderleriyle yeni başbakanın ismini belirlemek için bir araya geldi.


Ancak Papandreu ile Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras isim üzerinde anlaşamadı, LAOS Başkanı Yorgo Karacaferis toplantıyı terk etti. Liderler yarın sabah tekrar bir araya gelecek.

 

Ekonomik krizin pençesindeki Yunanistan'da, şimdi de siyasi kriz yaşanıyor.


PASOK lideri Başbakan Yorgo Papandreu akşam saatlerinde televizyondan halka seslendi ve veda niteliğindeki konuşmasında istifasının nedenlerini anlattı.


Yunanistan'ı krizden çıkarmak için ülkedeki siyasi güçlerin işbirliği yaptığını, farklılıklara rağmen yeni hükümetin kurulduğunu, bu yönetimin partiler üstü olacağını ve 26 ekim kararlarını uygulanması için çalışılacağını söyleyen Papandreu, açıklamasının ardından istifasını sunmak için cumhurbaşkanlığı konutuna gitti. 


BAŞBAKANDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI
Krizde burada patlak verdi. Yeni başbakanın ismini belirlemek için Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas başkanlığında yapılan zirvede, Papanderu ile yeni hükümette asıl işbirliğini yapacağı Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras araısnda yeni başbakanın ismi üzerinde anlaşma sağlanamadı.


Ayrıca, Ortodoks Halk Partisi LAOS Başkanı Yorgo Karacaferis, Papandreu ve Samaras ile görüşme yaptığı odaya alınmayarak salonda bekletilmesine sinirlendiği için toplantıyı terk etti.


Yeni hükümetin başbakanlık koltuğu için ilk olarak Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevinde de bulunan Lukas Papadimos'un ismi gündeme gelmiş ardından da Meclis Başkanı Filippos Peçalnikos'un başbakan olacağı iddia edilmişti.


Yorgo Karacaferis'in Peçalnikos'un ismine itiraz ettiği de kaydedilirken, liderlerin yarın saat 10'da yeniden bir araya gelecekleri açıklandı.


NTV