Papandreu piyasaları karıştırdı

Uluslararası piyasalar, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun Avrupa Birliği ve IMF'den gelecek yardım paketinin halk oylamasına sunulacağı açıklamasına olumsuz tepki verdi.

Papandreu piyasaları karıştırdı
01 Kasım 2011 Salı 13:32 tarihinde eklendi.

 

Borsalarda hisse senetlerinin ortalama değeri düştü.
 
Euro kullanan ülkelerin liderleri geçen hafta borç krizini aşabilmesi için Yunanistan'da 100 milyar euro kredi verilmesini ve borçlarının yarısının silinmesini kararlaştırmıştı.
 
Ancak referandum açıklaması, anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda şüpheler doğurdu.
 
Londra borsasında Financial Times 100 endeksi yüzde 2,5, Frankfurt Dax endeksi yüzde 3,8 ve Paris Cac 40 endeksi yüzde 3,3 oranında düştü.
 
Tokyo Borsası yüzde 1,7, Hong Kong Borsası da yüzde 2,5 düşüşle kapandı.
 
Halk, pakete karşı
 
Kamuoyu yoklamaları, Yunanistan halkının büyük bölümünün anlaşmaya karşı olduğuna işaret ediyor.
 
Yunanistan başbakanı Papandreu'nun dün AB ve IMF'den gelecek yardım paketini referanduma götürmeye yönelik açıklaması, Avrupa borsalarında düşüşlere neden oldu.
 
Başbakan Papandreu partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada Yunan halkının durumu doğru şekilde muhakeme edeceğine inandığını belirtti.
 
Papandreu tarih vermeden halkoylamasının yardım paketinin detaylarının kesinleşmesinden sonra yapılabileceği imasında bulundu.
 
Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, anlaşmanın ilk olarak mecliste oylanacağı ardından da referandumda halkoyuna sunulacağını belirtti.
 
Bakan Venizelos, Yunan halkının anlaşmaya hayır demesinin de mümkün olduğunu ancak bu durumda Yunanlıların bunun sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyledi.
 
Yunanistan'ın borç açığını kapamak amacıyla Papandreu hükümeti tarafından uygulamaya konulan tasarruf önlemleri ülkede geniş katılımlı eylemlerle protesto edilmişti.
 
BBC'nin Avrupa editörü Gavin Hewitt, başbakan Papandreu'nun bu duruma rağmen yardım ve tasarruf paketini halkoylamasına götürme kararını büyük bir kumar olarak değerlendirdi.
 
Hewitt, Yunanistan'ın anlaşmayı kabul etmesinin çıkarlarına uygun olduğunu ancak ülke halkının büyük kısmının yıllar sürecek maddi zorluklar yerine, iflasa gidilmesini tercih ettiğine dikkat çekiyor.
 
Birçok Yunanlı, hükümetin tasarruf önlemlerini dayatan AB ve IMF'ye aşırı derece teslim olduğunu düşünüyor.
 
"Referandum değil erken seçim"
 
Öte yandan Papandreu, kendi partisi içinden de artan miktar eleştirilere maruz kalıyor.
 
Uzmanlar Papandreu'nun referandum kararını, ülkenin geleceğine dair bu kritik kararın sorumluluğunu kendi üzerinden halka devretmesi olarak yorumladı.
 
Muhalefet partileri ise iktidardaki PASOK Partisinin halkoylamasına giderek erken seçimden kaçınmaya çalıştığı değerlendirmesinde bulundular.
 
Ülkedeki üçüncü büyük parti olan Yunanistan Komünist Partisi'nden Makis Mailis referandum kararını şantaj olarak değerlendirdi ve bunun yerine seçime ihtiyaç duyulduğunu belirtti.