Papa,Türkiye’ye gelecek

Katolik dünyasının dini lideri Papa Francis’in gelecek sene içerisinde Türkiye’yi ziyaret edeceği öğrenildi.

Papa,Türkiyeye gelecek
15 Temmuz 2013 Pazartesi 10:57 tarihinde eklendi.
Zaman Gazetesi'nin haberine göre, Vatikan’a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre yeni Papa’nın 2014 Kasım’ında gerçekleştirmesi beklenen İstanbul ziyareti için hazırlıklar başladı.

Mart ayında papa seçilerek Vatikan devlet bakanı olan Francis’in göreve başlaması dolayısıyla yapılan törene Fener Rum Patriği Bartholomeos katılmış, törenden sonra yeni Papa’nın kendisine Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini söylediğini aktarmıştı. Francis’in İstanbul’a gelişi Bartholomeos’ya bir anlamda ‘iade-i ziyaret’ olarak değerlendiriliyor.
 
Ziyaret, Katolik ve Ortodoks dünyası için büyük önem taşıyor. Batı Hıristiyanlığı olarak bilinen Katolik dünyasının lideri ve Doğu Hıristiyanlığı diye tabir edilen Ortodoks dünyasının önde gelen isimlerinden Fener Rum Patriği’nin İstanbul’da buluşması, aralarındaki gerilimi azaltma ve diyaloğu artırmanın yollarından biri olarak yorumlanıyor.
 
Papa Francis’in İstanbul ziyaretinin zamanlaması da dikkat çekici. İstanbul Ortodoks kilisesinin kurulması ve 330 yılında Roma tarafından resmi olarak tanınmasının yıldönümü 30 Kasım’a denk geliyor. Ortodokslar bugünü şehirde ilk kiliseyi kuran havariye atfen Aya Andrea günü olarak kutluyor ve Fener Rum Patrikhanesi’nde büyük bir ayin düzenliyor. Francis’in selefi Papa 16. Benedikt de 2006 yılının 30 Kasım’ında, Aya Andrea ayinini Patrik Barthalomeos ile beraber yönetmişti. Papa’nın ziyaretinin tarihi kesinleşmese de kaynaklar Francis’in de 30 Kasım’da İstanbul’da olmasını kuvvetle muhtemel görüyor. Papa’nın Ankara’yı ziyaret edip etmeyeceği ise henüz netleşmedi. Fakirlere ve ölümcül hastalığa yakalananlara karşı gösterdiği özel ilgi ile dünya gündemine gelen Papa Francis, ilk yurtdışı ziyaretini bu ay Brezilya’ya gerçekleştirecek.