"Pardon demek de meziyettir"

BTK Başkanı Tayfun Acarer, teste başlanan filtre uygulamasının internet kullanımını artıracağını öne sürdü. Acarer, “Eleştiri yapanlar ne diyecekler merak ediyorum ama 'pardon' demek de bir meziyettir” dedi.

Pardon demek de meziyettir
24 Ağustos 2011 Çarşamba 12:24 tarihinde eklendi.

 

 Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, “Güvenli İnternet” hizmetiyle ilgili soruları yanıtladı.
 
Uygulamada teste başlandığını hatırlatan Acarer, bu hizmetin 22 Kasım'dan itibaren isteyen abonelere sunulacağını söyledi.
 
Tayfun Acarer, şöyle konuştu:
 
"Herkesi içermeyen, tamamen tercihe bağlı bir şey sansür olarak, sansür kelimesiyle ilişkilendiriliyorsa, Türkçe anlamlar konusunda oturup düşünülmesi lazım. Bu kadar eleştiri yapanlar 22 Kasım'da ne diyecekler merak ediyorum.
 
Bizim aldığımız kararlardan da bu çok açık görülüyor. Uygulama başladığı zaman ne diyecekler çok merak ediyorum ama 'pardon' demek de bir meziyettir."
 
VATANDAŞA TEST YOK
İnternet kafelerin ve toplu internet sağlayıcıların bu hizmetin kapsamında yer almadığını vurgulayan Acarer, "Test sürecine vatandaşlar dahil olmayacak. Sadece servis sağlayıcıların kendi sistemlerini kontrol etmek için istedikleri bir süreç" dedi.
 
‘ENGELLENEN BİR SİTE GÖSTERSİNLER’
İnternet sitelerine erişimin bazı kelimeler üzerinden yapılacağı iddiasına ilişkin de Acarer, "O, bizim servis sağlayıcılara gönderdiğimiz 80 bin tane yazıdan bir tanesiydi. 'Yanlış anlaşılmalara yol açan bazı ifadeler var' deniliyor. Bir kere yazının sonu 'bilginize' diye bitiyorsa buradan zorunluluk çıkartır mısınız? Ben size bir bilgilendirme yapıyorum. Ben gerçekten Türkçemden şüphe etmeye başladım. O kelimeler denildiğinde engellenen bir site söylesinler. 'Şu site, sırf şu isimden dolayı engellendi' denilsin” dedi.
 
‘KURUL DİNAMİK ÇALIŞACAK’
BTK Başkanı Acarer, oluşturulan kurulun, erişimi engellenen internet sitesi listelerini belirleyeceğini bildirerek, "Bu sitelere itirazda bulunulabilecek. Çok dinamik olacak. Bunlar orada hep değerlendirilebilecek şeyler" diye konuştu.
 
'İNTERNET KULLANIMI ARTACAK'
İnternet kullanıcısı sayısının artacağını ifade eden Tayfun Acarer, şu ifadeleri kullandı:
 
"Haftalık bazda internet kullanımı açısından ilk ülkelerden bir tanesiyiz. Bazı sosyal paylaşım sitelerini en çok kullanan ülkelerdeniz. Aileler özellikle belli yaşta çocukları olanlar belli metotlar geliştiriyorlar güvenliğe almak için. Bilgisayarı saklıyor, kilitliyor. Bu bir yöntem değil, internet kullanımını da azaltıyor. Ancak bu hizmet, kullanımı artıracaktır.”
 
Bu hizmetin internet kullanıcılarının limit aşımı sorununa da çözüm getireceğini ifade eden Acarer, "Limit aşımı niye olur? Film ve videolar indiriliyor. Aile ve kullanıcı kendini o bakımdan da garantide görecek. İsteyen istediği zaman kullanacak, isteyen istediği profilleri seçecek. O nedenle ben yoğun bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum” dedi.