Paslanmaz Tezgahlar

Günlük yaşantımızda evler ya da iş sektörlerinde paslanmaz kelimesi ile sık sık karşılaşmaktayız.

Paslanmaz Tezgahlar
24 Temmuz 2016 Pazar 19:22 tarihinde eklendi, 1.470 kez okundu.

Günlük yaşantımızda evler ya da iş sektörlerinde paslanmaz kelimesi ile sık sık karşılaşmaktayız. Çelik neden paslanmaz? Çünkü çelik hem demir içerir hem de başka elementler barındırır. Bu elementler demirin yapısındaki bozulmaları ve kaymaları engellemektedir. Böylece de demire sertlik kazandırmaktadır. Demire nasıl şekil verilmek isteniyorsa ona göre elemenler koyulmaktadır. Miktarları değişkenlik göstermektedir.

           
Titanyum, bor, krom gibi elementler çeliği biçimlendirmek ve istenilen şekle sokmak için kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde miktarları her zaman farklılık göstermektedir. Demirin oksijene tepki vermesinden dolayı paslanmalar meydana gelmektedir. Yani pas maddesi oluşmaktadır. Çelik demirden yapıldığı içinde zaman içinde ise oksijenle karşılaşarak pas maddesini oluşturmaktadır.

           
Oksijen ile zaman içinde bir tepkimeye girmektedir. Bu tepkimelerin sonucunda ise pas oluşmaktadır. Paslanmaz çelikler ise paslanmaya karşı çok dirençlidir. İçerisindeki krom sayesinde paslanması önlenmektedir. Paslanmaz ve Krom tezgahlarda aynı şekilde çelikten üretilerek içinde krom barındırmaktadır. Bu özellikte yani içerisine krom girmesi sonucu paslanmaz tezgahlarmeydana gelmektedir. Çoğu sanayi www.ozsanmutfak.com de ve evlerde zaten ilk önce paslanmaması önemli bir özelliktir.
 

Krom Nasıl Bir Etki Sağlamaktadır?

Kullanılacak çelik üzerinde yeterli miktarda krom eklenir ve oksitlenme oluşmaktadır. Bu oksitlenme nedeni ile krom oksit tabakası oluşmaktadır. Gözle görülmesi çok zordur. Ayrıca da çok ince bir tabaka hâlindedir. Işıltılı bir görünüm elde edilmektedir. İşte bu hava ve suyun birleşmesine engel olduğundan hiçbir şekilde paslanma ve yıpranma olmamaktadır. Şöyle bir düşünecek olursak da mutfaklarımızdaki tezgâhlar gün boyunca hep hava ve su ile birleşmektedir. Eğer paslanmaz tezgahlarolmasaydı sürekli tezgâhlarda pas ve yıpranma meydana gelebilirdi.


Sürekli bir tezgâh değiştirilmesi gerekebilirdi. Bu da insanların maddiyatını da çok zorlamış olurdu. Kromun dayanıklı olması ve pasa engel olması çok önemli bir özelliğidir. Bunun için çelikler krom ile kaplanmaktadır. Paslanmaz olması ürünleri uzun ömürlü olarak kullanmamızı sağlamaktadır. Aynı zaman da paslanmaz çeliklere yapılan temizlik sayesinde sürekli kendini yenilemektedir. Böyle de bir avantaj söz konusu olmaktadır. Bu ürünler hayatımızda vazgeçilmez bir noktadadır. Düzenli olarak temizliği sağlanarak parlak bir şekilde kullanmak mümkündür.