Patates tarlada dondu

Bitlis’in Ahlat ilçesinde Erken gelen kar ve don ilçe ekonomisine olumsuz darbe vururken, mağdur olan Ahlat çiftçisi patates, fasulye ve şeker pancarının büyük bir kısmı şu an kar altında kaldı.

Patates tarlada dondu
19 Kasım 2011 Cumartesi 16:06 tarihinde eklendi, 1.446 kez okundu.

 

Toplanan patates, fasulye ve şeker pancarının bir kısmı ise üreticinin elinde yeterli depo olmaması sebebi ile çiftçiyi zor durumda bırakıyor. 
 
Ahlat’ta kışın erken gelmesi ile kar ve dondan dolayı, patates, şeker pancarı ve fasulye üreticileri binlerce dönümlük arazide kalan ürünler toplanamadı. Çiftçi maddi olarak çok büyük kayıp yaşadı. Çiftçinin, şeker pancarı, patates ve fasulyeden dolayı yaklaşık 40 milyon lira bir zararı oldu. Van da ki deprem felaketinin ardından Pazar koşullarını kaybeden çiftçi ise kara kara düşünüyor. 
 
Ahlat’ta çiftçilik yapan Mesut Subaşı konu ile ilgili olarak, "Bu sene binlerce dönümlük alanda kar ve dondan dolayı toplanamayan ürünlerinden dolayı zarar ettik. Hem Ahlat ilçe çiftçisi olarak hem de ülke ekonomisi olarak çok büyük kaybımız var. Sadece benim 1000 dönüm alanda yaklaşık olarak 5 bin ton patates tarlada kaldı. Benim gibi Ahlat’ta Yüzlerce ailenin toplanamayan ürünlerinden dolayı mağdur olduklarını biliyorum. Çiftçilerin çoğu banka kredisi kullanmış kullandıkları kredilerden dolayı devletten yardım eli bekliyor." dedi.
 
Bazı çiftçileri ise, don ve Pazar koşullarından dolayı patateste zarar gördüklerini anlatarak, patatesten sonra, pancarlarının kar altında kaldığını bundan dolayı da büyük sıkıntı yaşayacaklarını ifade etti. Çiftçiler, "Kış memleketi olan ilçemizde karın bu sene erken bastırması ile soğuklar sökümü zorlaştırdı. Dolayısıyla Patates, Fasulye ve şekerpancarı üretimi yapan çiftçiler mağdur oldu. Yetkililerden bu konuda yardım bekliyoruz." diye konuştu.