Pekin, görüşmelere öfkelendi

ABD Başkanı Barack Obama'nın Tibet'in sürgündeki ruhani lideri Dalay Lama ile görüşmesi Pekin yönetimi tarafından öfkeyle karşılandı.

Pekin, görüşmelere öfkelendi
17 Temmuz 2011 Pazar 08:46 tarihinde eklendi.

     
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Cui Tienkay, ABD'nin Pekin'deki elçilik müsteşarı Robert S. Wang'ı bakanlığa çağırarak, görüşmeyle ilgili tepkilerini iletti. 
    
Çin Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan basın açıklamasında, Çin'in ABD'deki büyükelçisi Can Yesui'nin Washington'da Amerikan makamları nezdinde girişimlerde bulunduğu belirtildi. 
    
Açıklamada, Başkan Obama'nın "inatla" Beyaz Saray'da Dalay Lama ile görüşmesinin "Çin'in içişlerine müdahale ettiği, Çin halkının duygularını incittiği, Çin'in temel çıkarlarını baltaladığı ve Çin-Amerikan ilişkilerini zedelediği" ileri sürüldü. 
    
Çin'in söz konusu görüşmeye kesinlikle karşı çıktığı ifade edilen açıklamada, ABD tarafına görüşmenin etkilerini gidermek için önlemler alması çağrısında bulunuldu. 
    
Bakanlık sözcüsü Ma Caoşü'nün imzasıyla yayınlanan açıklamada, Çin-Amerikan ilişkilerinin gelişmesinin iki tarafın somut çabasına ihtiyaç duyduğu belirtilerek, Amerikan tarafından Tibet'in Çin'in bir parçası olduğu ve Tibet'in bağımsızlığına karşı çıktığı şeklindeki taahhütlerine bağlı kalması ve somut eylemlerle Çin hükümeti ve halkının güvenini yeniden kazanması istendi. 
    
Açıklamada, ABD makamlarının Dalay Lama'ya ülkelerine ziyaret izni vermesi ve üst düzey yetkililerle görüştürmesinin uluslararası ilişkilerin ilkelerine ve ABD'nin verdiği taahhütlere aykırı olduğu savunuldu. 
    
Dalay Lama'nın "gerçekte din kisvesi altında ayrılıkçı faaliyetlerde bulunan bir siyasi sürgün olduğu" iddia edilerek, "herhangi bir yabancı yetkilinin ne sıfatla olursa olsun Dalay Lama ile görüşmesine ve herhangi bir ülke veya kişinin Dalay Lama'yı kullanarak Çin'in içişlerine müdahale etmesine karşı olunduğu" kaydedildi.