Pentagon'a İsrail karşıtı aday

ABD Başkanı Barack Obama'nın Savunma Bakanlığı'na aday göstereceği ismi bugün açıklaması bekleniyor. Obama'nın aday göstereceği Cumhuriyetçi senatör Hagel, İsrail'i eleştiriyor ve İran'a ambargoya ret oyu vermişti.

Pentagona İsrail karşıtı aday
07 Ocak 2013 Pazartesi 12:06 tarihinde eklendi.

 

ABD Başkanı Barack Obama, Dışişleri Bakanlığı'ndan sonra Savunma Bakanlığı Pentagon'a aday göstereceği ismi bugün açıklayacak. Obama'nın Pentagon için düşündüğü isim Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel.
 
İsrail'i ve İran'a uygulanan yaptırımları eleştiren Hagel, Yahudi lobisinin pek sevmediği bir politikacı. Bu nedenle ABD Senatosu'ndaki onay sürecinin zorlu olması bekleniyor.
 
ABD'de 1997-2009 yılları arasında senatörlük yapan Hagel, Yahudi lobisinin ABD Kongresi üzerindeki nüfuzunu açık bir şekilde eleştirmesi ve bunun yanı sıra İran'a uygulanan yaptırım politikasını sorgulayan bir tavır sergilemesiyle dikkat çekiyor.
 
Chuck Hagel, 2000 Ekim ayında başlayan İkinci İntifada sürecinde İsrail'e destek veren mektubu imzalamayan dört senatörden biriydi.
 
İRAN'A AMBARGOYA KARŞI 
İran'a ambargo uygulanmasını öngören tasarılara da "hayır" oyu veren senatör Hagel, bir röpartajında Yahudi kuruluşlarının Senato'ya sunduğu hiçbir mektubu imzalamadığını da itiraf etmişti.
 
'İSRAİL SENATÖRÜ DEĞİLİM' 
Cumhuriyetçi senatör Chuck Hagel, "Yahudi lobisi Kongre'de birçok kişiyi korkutuyor. Ben Amerika'nın senatörüyüm. İsrail'in değil" demişti.
 
Hagel, ABD'nin Irak ve Afganistan savaşlarını da eleştiren bir isim olarak tanınıyor. 2008'de Obama'ya destek verdiğini açıklayarak Cumhuriyetçiler'in daha da tepkisini çeken Hagel'in Senato'da zorlu bir onay süreciyle karşılacağı konuşuluyor.

NTV