Pentagon'un patronu geliyor

ABD Savunma Bakanı Türkiye'ye geliyor. Gündeminde ABD'nin Irak'tan çekilmesi, İsrail-Türkiye ilişkileri, İran, Suriye ve Arap Baharı bulunuyor. Panetta, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından kabul edilecek

Pentagonun patronu geliyor
14 Aralık 2011 Çarşamba 10:15 tarihinde eklendi.

 

Türkiye, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan sonra Washington'dan bir başka ismi daha ağırlamaya hazırlanıyor. Afrika ziyaretinin ardından Afganistan'ın başkenti Kabil'e geçen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın, Irak ve Libya'daki temaslarının ardından 16 Aralık'ta Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek olan Panetta, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ile görüşecek. Bakanın çantasında, ABD askerlerinin çekilmesinin ardından Irak'taki süreç, İsrail-Türkiye ilişkilerinin iyileştirilmesi, İran'ın nükleer faaliyetleri, Suriye ve Arap Baharı'ndaki son durum olduğu belirtiliyor.
 
TEL AVİV-ANKARA MESAİSİ 
 
Bir diğer önemli gündem, Mavi Marmara kriziyle neredeyse tamamen kopan Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılması olacak. Panetta, ay başında yaptığı bir konuşmada, Türkiye-İsrail ilişkilerine değinmiş ve 'İki ülke ilişkilerinin gidişatından çok derin kaygı duyuyorum" demişti.  Türkiye'nin kilit NATO müttefiki ve gerçek ortak olduğunu belirten Panetta, 'İsrail'in Türkiye ile uzlaşması, İsrail'in de Türkiye'nin de ABD'nin de çıkarına. Hem Türkiye hem de İsrail, ilişkilerini yeniden rayına oturtmak için daha fazlasını yapmalı" değerlendirmesini yapmıştı. Panetta, bu mesajını İsrailli yetkililere ilettiğini ve Türkiye'ye yapacağı ziyarette  Ankara'ya da aynı mesajı vereceğini söylemişti.
 
Yeni hedefleri Afrika
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta'nın ilk adresi ABD üssüne sahip Sahra Altı Afrika bölgesindeki tek ülke olan Cibuti'ydi. ABD'li askerlerin Irak'tan tamamen çekilmesine günler kala Panetta Cibuti'de, ABD'nin El Kaide'yle mücadelesinde artık Somali, Yemen ve Kuzey Afrika'ya yoğunlaşacaklarını kaydetti. Panetta buradan sürpriz bir kararla göreve geldiği temmuz ayından bu yana ikinci kez Afganistan'a geçerek Devlet Başkanı Hamid Karzai ile görüştü. Bu görüşmeye NATO uçaklarının bombardımanında öldürülen 24 Pakistanlı asker nedeniyle kopma noktasına gelen Washington-İslamabad ilişkileri damgasını vurdu.

Akşam