Perinçek'e 16 celse men

Birinci ''Ergenekon'' davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklardan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Semih Tufan Gülaltay'ı, 16 celse duruşmalardan men etti.

Perinçeke 16 celse men
21 Şubat 2012 Salı 16:46 tarihinde eklendi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanık ve avukatların taleplerini celse arasında değerlendirerek, ara kararlarını aldı.
    
Buna göre mahkeme heyeti, duruşmada tanık olarak dinlenilen araştırmacı-yazar Talip Doğan Karlıbel'in ''Türkiye'deki Alman Vakıfları ile bazı 'Ergenekon' sanıkları arasında bağlantı olduğu'' şeklindeki iddiaları üzerine çeşitli yerlere yazılar gönderdi.
    
Mahkeme heyeti, Vakıflar Genel Müdürlüğüne yazı yazılarak Türkiye'de 1990 yılından bu yana faaliyeti bulunan Alman vakıflarının listesi ile ''Heinrich Böll'' veya ''Heinrich Böll Stiftung'' isminde bir vakıf varsa bunun ilk faaliyet tarihinden bu yana olan gelir giderlerini gösteren tabloların mahkemeye gönderilmesini talep etti.
    
İçişleri Bakanlığı Dernekler Başkanlığına yazı yazılmasına karar veren mahkeme heyeti, Türkiye'de ''Heinrcih Böll'' isimli bir Alman derneğin faaliyetlerinin olup olmadığının sorulmasına, varsa 1990 yılından bu güne kadar olan dönemdeki gelir giderlerini gösteren tabloların ve dernekler masasındaki dosyasının örneğinin istenilmesine hükmetti.
    
Mahkeme heyeti, Karlıbel'in beyanlarında geçen tutuksuz sanıklardan Taner Ünal'a bir ödemenin yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak da Ünal'a bir ödeme yapılıp yapılmadığının da Gümüşsuyu'ndaki ''Heinrich Böll Stiftung'' derneğinden sorulmasına karar verdi.
    
-Alman Kiliseler Birliğinin raporları-
    
Yine bu derneğin ''Noel Baba'' derneğine yaptığı bir ödemenin olup olmadığının da aynı yerden sorulmasına hükmeden mahkeme heyeti, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü aracılığıyla da Federal Almanya Adalet Bakanlığına yazı yazılarak, Leipheim eyaletinde ''Ergenekon Tuerksport UND'' isimli bir dernek olup olmadığı, faaliyetlerinin halen devam edip etmediği ile yöneticilerinin kimler olduğu hususunda ayrıntılı bilgi verilmesini istedi.
    
Mahkeme heyeti, Alman Kiliseler Birliğine yazı yazılarak 2000 ile 2006 yılları arasına ait raporların birer örneğinin gönderilmesini talep etti.
    
Duruşmalardan men cezaları-
    
Mahkeme heyeti ayrıca, defalarca uyarılmalarına rağmen aynı tavrı sürdüren tutuklu sanıklardan Sevgi Erenerol'un avukatı Vural Ergül ve İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek'in avukatı Hasan Basri Özbey'in davanın esası hakkındaki son savunmaya kadar duruşmalara katılmaktan men edilmelerine karar verdi.
    
Mahkeme men kararında, ''Ergül ve Özbey'in duruşmadaki dava dışı ve mahkemeyi zan altında bırakmaya yönelik beyanları, mahkeme başkanının uyarıları karşısında düzen bozucu söz ve eylemlerine devam etmelerini'' gerekçe olarak gösterdi.
    
Mahkeme heyeti, duruşma düzen ve disiplinine uymamakta ısrarı ve bu tür davranışlarının sonraki oturumlarda da duruşmayı önemli ölçüde aksatacak olması nedeniyle tutuklu sanıklar Doğu Perinçek ve Semih Tufan Gülaltay'ın 16 duruşmadan men edilmesine karar verdi.