Petrol 2.5 yılın zirvesinde

Petrol fiyatları, ABD'de talebin artacağı beklentisi ve küresel arz endişeleriyle sınırları zorlamaya başladı.

Petrol 2.5 yılın zirvesinde
05 Nisan 2011 Salı 10:12 tarihinde eklendi, 1.150 kez okundu.

 

 
 
Brent petrolü 120, ABD ham petrolü ise 108 doları aşarak haziran 2008'den beri görülmemiş seviyelere ulaştı. Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden OPEC üyesi Kuveyt bile, fiyatların çok yüksek ve tehlikeli seviyelerde olduğunu söyledi.
 
Petroldeki yükselişin maliyetlerin artmasına yol açarak küresel iyileşmeye ek yük getirmesinden endişe ediliyor.
 
Petrol fiyatlarındaki son yükseliş ABD'de açıklanan istihdam raporuyla başladı. ABD'de tarım dışı istihdamın Mart'ta beklentinin üzerinde 216 bin artması ve işsizlik oranının yüzde 8.8'e gerilemesi, ekonomik iyileşme sinyali olarak algılandı. Bu tablo da ülkede petrol tüketimini arttırabilecek bir gelişme olarak algılanarak petrol fiyatlarını destekledi.
 
Ancak petroldeki yukarı yönlü hareket yalnızca talep kaynaklı değil, arz endişeleri de piyasayı yukarı çekiyor.
 
GABON'DA GREV BAŞLAYINCA
Son olarak küçük Afrika ülkesi Gabon'da başlayan petrol işçileri grevi üretime darbe vurdu. Total ve Shell Gabon'daki üretimini tamamen durdurmak zorunda kaldı. Gabon'un günlük petrol üretimi yalnızca 240 bin varil. Ancak Gabon, dünyanın en kaliteli petrollerinden birini üretiyor.
 
Öte yandan, Nijerya'da bu ay yapılacak seçimler öncesi tedirginlik sürerken, Libya'da sorununun kısa vadede çözülmeyeceği beklentisi arz kaygılarını sıcak tutuyor.

NTV