Petrol 80 doların altında, ruble yeniden zayıfladı

Petrol varil fiyatlarının düşmeye devam etmesi Rusya mali piyasalarına olumsuz yansıdı

Petrol 80 doların altında, ruble yeniden zayıfladı
13 Kasım 2014 Perşembe 13:09 tarihinde eklendi.

Rusya Merkez Bankası’nın rubleyi serbest piyasa şartlarında dalgalanmaya bırakmasının ardından güçlenen ruble, petrolün 80 doların altına düşmesinin ardından kayıp yaşadı.

Brent tip petrolün varili 79,8 dolardan alıcı bulurken, Ural çıkışlı petrolün varili 77,30 dolara gerildi. Rus uzmanlara göre, ABD ve Suudi Arabistan, petrolün 70-80 dolar aralığında tutulması için anlaştı.

Gelirlerinin önemli bir kısmı petrol ve doğalgaz ihracatına dayanan Rusya mali piyasaları fiyatların düşmesinden olumsuz etkileniyor. Sabah saatlerinde 17 kapek artan dolar 46,13 rubleye, 36 kapek artan Euro da 57,38 rubleye çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ekonomi bürokratları rublenin kısa sürede güçleneceği yönünde açıklamalarda bulunmuştu.

Rubleyi serbest dalgalanmaya bırakan Rusya Merkez Bankası gerekli görmesi durumunda istediği miktarda müdahalede bulunacak. Ancak yıl başından bu yana 70 milyar dolar harcayan Merkez Bankası'nın rezervlerin erimesine neden olacak müdahale konusunda temkinli davranacağı belirtiliyor.

İddialara göre düşük kur politikasını tercih eden hükümet yerli üretimi ithal ürünlere karşı korumayı planlıyor. Düşük kur politikasında bir diğer gerekçe ise bütçe dengesinin sağlanması.


CİHAN