"Petrol Kürtlere bağımsızlık verecek"

İngiliz Independent Gazetesi, petrolun Iraklı Kürtlere bağımsızlık vereceğini ileri sürdü.

Petrol Kürtlere bağımsızlık verecek
08 Mart 2013 Cuma 16:24 tarihinde eklendi.

 

Independent gazetesi, Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi arasında imzalanan yeni petrol boru hattı anlaşmasının Kuzey Irak’taki Kürtlere ekonomik ve siyasi bağımsızlık verebileceğini yazdı.
 
‘10. yılında Irak: Ölümlerden Dolarlara, Kürtler Nasıl Zengin oldu?’ başlıklı yazısında Patrick Cockburn, petrolün zenginleştirdiği Kuzey Irak’ın 10 yıl sonra soykırım ve savaşın ardından ilk kez ekonomik ve siyasi olarak bağımsız olabileceğini aktardı. 
 
Yazar, geçmişte Saddam’ın en büyük suçuna sahne olan Irak’ın şimdi insanlarına hem tehdit hem fırsat sunan en yeni petrol sahalarına sahip bir ülke olduğu yorumunu yaptı.
 
Kuzey Irak’ın kendini ‘Ortadoğu’nun yeni ekonomi kaplanı’ olarak sunduğunu ve ülkenin diğer kısmına göre belirgin bir zenginlik içinde olduğunu aktaran yazar yazısında şöyle devam etti: ‘Bir zamanlar haritada bulunmayan kent, şimdilerde Almanya, Türkiye, Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen iş adamlarını karşılıyor. 50-60 yabancı petrol firması burada yatırım yapıyor ve bu şirketler, Irak'ın geri kalanında bulamadıkları şartları, güvenliği ve hükümet desteğini buluyor’.
 
KÜRTLER DENGE KURMAK İÇİN KUMAR OYNUYOR
 
Cockburn yazısında, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile Türkiye arasında inşaa edilen yeni petrol hattının buradaki Kürtlere, Bağdat’ın izni olmaksızın ham petrol ihraç etmelerine ve bunun karşılığında ödenme almalarına olanak sağlayacağını ifade etti.
 
Ortadoğu’daki politik coğrafyanın Iraklı Kürtler’e avantaj sağlayacak biçimde değiştiğini yazan Cockburn, bölgede eşi görülmemiş politik bir değişim görüldüğünü ifade ederek şunları aktardı: ‘Türkiye’ye boru hattı yapımı bittiğinde ciddi kararların Kürtler ve komşuları tarafından alınması gerektiğini belirterek bir uzmanın ‘Türkiye blöf mi yapıyor ya da Bağdat’dan vaz mı geçecek? sorusunu aktardı. Cockburn, ‘Kürtler Türkiye, Bağdat ve İran arasında denge kurmak için yüksek hisselerle kumar oynuyor. Şimdiye kadar bunu başarıyla yaptılar ancak bu duruma fazla güveniyorlar’ diye yazdı.

DHA