"Petrol ve doğalgaz bulunursa Avrupa'ya taşınabilir"

KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, 12'inci parselde çok yoğun petrol ve doğalgaz kaynaklarının olduğunu tespit edildiğini belirtti.

Petrol ve doğalgaz bulunursa Avrupaya taşınabilir
03 Nisan 2013 Çarşamba 20:05 tarihinde eklendi.

 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, 12'inci parselde çok yoğun petrol ve doğalgaz kaynaklarının olduğunun tespit edildiğini belirterek, "Bu kaynaklar bulunsa bile, ancak Türkiye üzerinden bir boru hattı ile Avrupa'ya taşınabilir, başka bir yolu yok. Bunu da biz muhataplarımıza anlatıyoruz. Bulsalar bile tek başlarına çıkarma şansları yok" dedi.
 
Karabük Üniversitesi'nde, Karabük Demirçelik Fabrikaları'nın temellerinin atılışı ve Karabük'ün kuruluşunun 76'ıncı yılı etkinlikleri kapsamında 'Kıbrıs Sorunu' konulu konferansa konuşmacı olarak KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün katıldı. Bakan Özgürgün, Kıbrıs Barış Harekatı'na gelinen süreci konuşurken duygulanarak ağladı.

Gözyaşlarını silen Bakan Özgürgün, "Çocukken yaşadığımız bir olayı anlatırken insan çok geriliyor. Hiç unutamayız o günü. Dolayısıyla bilmeyenlere Türkiye'nin müdahalesinin ne demek olduğunu anlatıyoruz. Çünkü gerçekten 120 bin Türk'ün haklarının yok olduğu bir günü yeniden dirilttiler. Orada Türklerin varlığını yaşattılar. Bugünlere geldiysek onların sayesindedir" diye konuşurken, salondakiler alkışladı.
 
EKONOMİK KRİZ BAHANE EDİLEREK TÜRK BAYRAĞI YAKILIYOR
 
Kıbrıs Rum yönetimi tarafında Türk Bayrağı yakılmasıyla ilgili olarak konuşan Bakan Özgürgün, "27 Mart tarihinde Güney Kıbrıs kesiminde Türk Bayrağı yakıldı. Ekonomik kriz varsa Güney'de, Türk Bayrağının ne suçu var. Bu bütün dünyanın gündemine geldi. Tabi sert tepki gösterdik, ama Türk bayrağının yakıldığı başka bir ülke, başka bir yer olacağını düşünmüyorum.

Türkiye'nin dış politikası gerçekten çok iyi. Türkiye'nin çok yoğun desteği var. Bu konuların barış içersinde çözülebilmesi için ama Türk bayrağı bir hafta önce ekonomik kriz bahane edilerek yakılıyor. Yine çok yakın tarihlerde her türlü girişimlerimize rağmen camiler yakılıyor. Bir Türk eseri varsa oraya saldırı yapılıyor. Sebep ise ekonomik kriz. İnşallah yanlıştan dönerler diye düşünüyorum" dedi.
 
BULSALAR BİLE TEK BAŞLARINA ÇIKARMA ŞANSLARI YOK
 
Özgürgün adanın etrafında doğalgaz ve petrol kaynakları olduğunun söylendiğini belirterek, "Özellikle 12'inci parsel var. Bu Kıbrıs'ın Mısır'a doğru olan kısmında. Burada çok yoğun kaynaklar olduğu tespit edilmiş. Bu bizim ve Türkiye'nin de arama yaptığı bir bölge. Fakat Rumların da aynı şekilde arama yaptığı bölge ve çakıştı. Tabiki Türkiye, Yunanistan'ı, Rum kesimini ve AB'yi de karşı karşıya getirdi. Çok yoğun şekilde orada bir sıkıntı yaşanıyor ve bu sıkıntı devam ediyor. Oradaki kaynakların Türklerin de hakkı olduğunu ısrarla savunuyoruz ve bırakmayacağımızı söylüyoruz.

Bu kaynaklar bulunsa bile, ancak Türkiye üzerinden bir boru hattı ile Avrupa'ya taşınabilir. Başka bir yolu yok. Bunu da biz muhataplarımıza anlatıyoruz. Bulsalar bile tek başlarına çıkarma şansları yok. Bunların işbirliği içinde olduğu firmalara mektup yazdık, 'Sakın bunu çıkarmayı denemeyin. Çünkü burada Türkiye'nin ve bizim haklarımız var. Eğer çıkarmaya çalışırsanız müdahale ederiz.' Türkiye ile biz New York'ta kıta sahası anlaşması imzaladık. Kaynakların ortak olarak Türkiye ile kendi inisiyatifimiz içerisinde kullanabileceğimizi ortaya koyduk. Bütün dünyaya da bunu New York'ta imzalayarak gösterdik. Biz Rum tarafına da 4 maddelik öneri sunduk, 'ortak çıkarabiliriz' dedik. Bu mektubu BM Sekreteri Ban Ki-moon'a da verdik. Yine iyi adım attık. Ama mektubu almadan yırttıklarını söylediler" diye konuştu.
 
İSRAİL DE ÇEKİLİNCE RUMLAR ZOR DURUMDA KALDI
 
Piri Reis gemisinin çalışmalarına başladığını anlatan Bakan Özgürgün konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çalışmalarını sürdürüyor. Rumlar ihale açmakta devam ediyor. İsrail son dönemde çok aktif olarak katılıyordu. Türkiye ile arası bozuk olduğu için katılıyordu. İsrail'in bir hafta önce Türkiye ile arası düzelince İsrail çekildi. İsrail de çekilince Rumlar da çok zor durumda kaldı. Bunun için Türk dış politikası da, bizim politikamız da etkili olmaya devam ediyor diyebiliriz.

Güney'deki ekonomik kriz Türk düşmanlığını tırmandırmış maalesef. Biz ekonomik krizi çözebileceğimizi söylüyoruz. Türkiye güçleniyor destek verirse, Türkiye'den su geliyor. Rumlara elektrik sattık, suyu da satabiliriz dedik. Türkiye'nin yardımıyla Kıbrıs ekonomisi çok iyi olabilir dedik. Onlar Türk Bayrağı yakıyor."

DHA