Pide yerken ucuza kaçmayın

İzmir'in Çeşme ilçesinde 40 yıldır sürdürdüğü baba mesleği pidecilik konusunda ödülleri bulunan yemek kitabı yazarı Reşat Akbaykal, ''Kıymalı pidenin bir porsiyonu en az 10 lira olabilir. 2-3 liraya satılan pide sağlıklı olamaz'' dedi.

Pide yerken ucuza kaçmayın
23 Haziran 2012 Cumartesi 11:22 tarihinde eklendi, 1.811 kez okundu.

 

Akbaykal, Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra baba mesleği pidecilik yapmaya başladığını ve yaklaşık 40 yıldır pide salonu işlettiğini söyledi. Akbaykal, Türkiye'nin siyaset, ekonomi ve sanat dünyasının ünlü isimlerini restoranında ağırladığını belirtti. 
     
Kaymakamlık da dahil çok sayıda kurumdan ''en iyi pideci ödülünü'' aldığını anlatan Akbaykal, yemek kültürüne olan ilgisi nedeniyle yemek kitabı yazdığını kaydetti. 
     
Akbaykal, ''pide, lahmacun ve pizza salonları sınıflandırmasında hizmet yeterlilik belgesine sahip Türkiye'deki 6 işletmeden biri olduğuna dair'' TSE'den belge aldığını ifade etti. 
     
Kentlerde ''her köşe başında pidecinin açıldığına'' işaret eden Akbaykal, pide yaparken hijyenik kurallara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. 
     
Kıymalı pidenin ancak dana ve koyun etinden yapılabileceğini, kıymanın da çok miktarda soğan, domates ile karıştırılmaması gerektiğini anlatan Akbaykal, ''Kaliteli kıymanın kilosunun en az 25 lira olduğunu düşünürsek bir porsiyon kıymalı pide en az 10 lira olabilir. Kıymalı pidenin bir porsiyonu en az 10 lira olabilir. 2-3 liraya satılan pide sağlıklı olamaz'' dedi. 
     
Reşat Akbaykal, şöyle konuştu: 
     
''Vatandaşın kalitesine güvenmediği işletmede sadece kaşarlı pide yemesini öneririm, çünkü sadece onda hile yapılamaz. Peynirli pideye de kalitesiz peynirler katanlar oluyor. Vatandaş önce işletmenin köklü yani eski olup olmadığına baksın, derin dondurucuları gözüyle görsün. Çünkü normal dolaplarda kıymanın uzun süre bozulmadan beklemesi mümkün değil. Ayrıca kıymalı pidede çok domates ve soğana rastlıyorsa o ürünü de kesinlikle tüketmesin.''