Pınar Selek davasında ara

Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya bugün devam ediliyor.

Pınar Selek davasında ara
24 Ocak 2013 Perşembe 13:39 tarihinde eklendi.

Duruşmaya sanıklardan başka suçtan tutuklu Maşallah Yağan getirildi. Pınar Selek ile birlikte diğer sanıklar ise duruşmaya gelmedi. 

 
Davada Selek’in avukatları söz aldı. Avukat Bahri Belen ile Akın Atalay, mahkemenin 22 Kasım 2012 tarihindeki celsede, Yargıtay’ın beraat kararını bozmasına direnmekten vazgeçmesini eleştirdi. Bu direnme kararından vazgeçilmesinin hukuken kabul edilemeyeceğini ifade eden Atalay, “Direnme kararından vazgeçen hakimler kanunu farklı yorumlamış olabilir. Direnme ara karardır ve bu ara karardan dönülebilir yorumunu yapmışlar. Ancak bu yorum doğru ve hukuki bir yorum değil.” dedi. Avukatlar bu karardan vazgeçilerek beraat kararında direnilmesini talep etti.  
 
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlama ile ilgili davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Pınar Selek, patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespiti yapılamadığı gerekçesiyle beraat etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi bu kararı bozmuş ve mahkemenin hüküm kurmasını istemişti. Bunun üzerine yapılan yargılamada yine patlamanın nedeninin belirlenemediği görüşünü tekrarlayan mahkeme, Selek’in yine beraatına karar vermişti. Dosyanın ikinci kez gittiği Yargıtay, Selek için “müebbet hapis istemiyle yeniden yargılansın” demişti. 
 
Pınar Selek’in avukatlarının talebi üzerine Yargıtay Başsavcılığı bu karara itiraz etmişti. Bu itiraz üzerine dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından incelenmiş ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararı onaylanmıştı.Bunun üzerine dosyanın yeniden geldiği İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 9 Şubat 2011’de görülen duruşmada, Pınar Selek ve Abdülmecit Öztürk hakkında daha önce 2 kez verilen beraat yönündeki kararında direnilmesine hükmetmişti. Ancak mahkeme 22 Kasım 2012’de görülen duruşmada söz konusu direnme kararının usüle aykırı olduğu gerekçesiyle direnmekten vazgeçmişti. Duruşma savcısı ise mütalaasında Selek ve Öztürk’e ağırlaştırılmış müebbet hapis verilmesi talebini tekrarladı. 

CİHAN