Piranalar, çene şampiyonu oldu

Kilosundan 30 kat fazla güç uygulayabilen çene kaslarına sahip piranaların ''çene şampiyonu'' olduğu belirlendi

Piranalar, çene şampiyonu oldu
20 Aralık 2012 Perşembe 19:57 tarihinde eklendi, 3.362 kez okundu.

 

''Nature Scientific Reports'' dergisinde yayımlanan araştırmada, büyük beyaz köpekbalığı, sırtlan ve timsahın güçlü dişleri olduğu, ancak hayvanın kilosu, boyu ve ısırığı göz önüne alındığında siyah pirananın (Serrasalmus rhombeus) ilk sıraya yerleştiği belirtildi. 
 
Araştırmada, bu tropikal şampiyonun tarih öncesinin ''canavarı'' Tyrannosaurus'ı ve beyaz köpekbalığının atası Megalodon'u bile geride bıraktığı vurgulandı. 
 
Amazon'da parmaklarını kaybetme pahasına 15 siyah pirana yakalayan bilimadamları, bu hayvanların çene gücünü bir cihaz yardımıyla ölçtü. 
 
Bilimadamları, avını kısa sürede iskeleti kalıncaya kadar yiyen pirana filmlerinin ya da bu türdeki hikayelerin genellikle abartıldığını belirterek, 20-37 cm uzunluğundaki piranaların çenesinin 320 newton basınç uyguladığını, bunun da bu balıkların çene gücünün aynı boydaki bir timsahınkinden 3 kat fazla olduğu anlamına geldiğini açıkladı. 
 
Piranaların ağzında çok büyük çene kaslarının bulunduğunu ve çeneyi kapama mekanizmasının mükemmel olduğunu vurgulayan bilimadamları, nesli tükenen dev pirana türü Megapiranha paranensis'in de ısırma kuvvetini hesapladı. 
 
Araştırmacılar, milyonlarca yıl önce yaşamış bu dev piranaların 10 kg ve 70 cm olduğunun, çenelerinin ise 1240-4730 newton basınç uyguladığının tahmin edildiğini belirtti. 
 
Nasıl beslendiği bilinmese de bu dev piranaların kaplumbağaları kabuklarıyla yedikleri, ısırığının 400 kg gelen büyük beyaz köpekbalığınınkine eşit olduğu tahmin ediliyor.